ßßß
Na 2 porcje150 g makaronu spaghetti2 duże ząbki czosnku - obrać, pokroić na cieniutkie plasterki2 szalotki - obrać, posiekaćskórka z 1/2 cytryny - oczyścić, pokroić na cieniutkie paseczki1 duża,zielona papryczka chili - oczyścić, pokroić na cieniutkie paseczkisok z 1/4 cytrynysok z 1/4 limonki40 g rukolikilka pomidorków cherry250 g krewetek królewskich - obrać ze skorupek, usunąć z każdej przewód pokarmowy.świeżo starty parmezan (opcjonalnie)oliwa z oliweksól, pieprzMakaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzuć czosnek i smażyć około 30 sekund.
Domieszać szalotkę, po 10 sekundach chili, po kolejnych 10 dodać krewetki i skórkę z cytryny. Smażyć do momentu, aż krewetki zrobią się różowe.
Całość zalać sokiem z cytryny i limonki, domieszać ugotowany makaron spaghetti z 2 łyżkami wody w której gotował się makaron oraz rukolę. Przykryć, zwiększyć temp. i smażyć około 5-6 minut. Na drugiej patelni przysmażyć pomidorki, na 1 łyżce oliwy.
Spaghetti przełożyć na talerze, przybrać pomidorkami, oprószyć pieprzem i parmezanem.
Prosto, szybko, smacznie!!!
Smacznego!Violaautorka przepisu
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.