ßßß Cookit - przepis na Fun & Taste: barwne PIECZARECZKI by w święta nie tylko jajeczka były kolorowe

Fun & Taste: barwne PIECZARECZKI by w święta nie tylko jajeczka były kolorowe

nazwa

Wykonanie

12 dużych pieczarek - oczyszczone, same nóżki drobno posiekane
1 bulwa kopru włoskiego - drobno pokrojona
140 g suszonych pomidorów z oliwy - drobno pokrojone
2 ząbki czosnku - drobno pokrojone
125 g sera fontina - startego
50 g sera parmezan - startego
3 łyżki bazylii - świeżo pokrojonej
3 łyżki natki pietruszki - świeżo pokrojonej
5-6 łyżki oliwy z oliwek
200 ml wody
woda lub szampan
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, ułożyć na niej kapelusze pieczarek (białą częścią do góry) zrumienić.Odłożyć. Na tej samej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną bulwę kopru oraz czosnek, smażyć przez 6-7 min na średniej temp. Następnie dodać suszone pomidory, nóżki grzybów, smażyć przez 5 min, podlać 200 ml wody, gotować pod przykryciem do miękkości kopru.
Odkryć odparować płyn, ostudzić. Dodać bazylię, natkę pietruszki, ser fontina i parmezan, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowaną masą napełnić kapelusze pieczarek. Pieczarki ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Wersja śniadaniowa.
Podlać wodą, piec ok 20 min. w 200°C (termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Wersja imprezowa
Podlać szampanem, piec tak samo jak wersję śniadaniową.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/03/barwne-pieczareczki-by-w-swieta-nie.html