Wykonanie
12 dużych
pieczarek - oczyszczone, same nóżki drobno posiekane1 bulwa
kopru włoskiego - drobno pokrojona140 g
suszonych pomidorów z
oliwy - drobno pokrojone2 ząbki
czosnku - drobno pokrojone125 g
sera fontina - startego50 g
sera parmezan - startego3 łyżki
bazylii - świeżo pokrojonej3 łyżki
natki pietruszki - świeżo pokrojonej5-6 łyżki
oliwy z oliwek200 ml
wodywoda lub
szampanNa patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy, ułożyć na niej kapelusze
pieczarek (białą częścią do góry) zrumienić.Odłożyć. Na tej samej patelni rozgrzać 3 łyżki
oliwy, wrzucić pokrojoną bulwę
kopru oraz
czosnek, smażyć przez 6-7 min na średniej temp. Następnie dodać
suszone pomidory, nóżki
grzybów, smażyć przez 5 min, podlać 200 ml
wody, gotować pod przykryciem do miękkości
kopru.
Odkryć odparować płyn, ostudzić. Dodać
bazylię,
natkę pietruszki,
ser fontina i
parmezan, przyprawić
solą i
pieprzem, wymieszać. Tak przygotowaną masą napełnić kapelusze
pieczarek.
Pieczarki ułożyć w żaroodpornym naczyniu.Wersja
śniadaniowa.Podlać
wodą, piec ok 20 min. w 200°C (termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.Wersja imprezowaPodlać
szampanem, piec tak samo jak wersję
śniadaniową.