ßßß Cookit - przepis na PIECZONE KOTLETY z wczorajszej ryby

PIECZONE KOTLETY z wczorajszej ryby

nazwa

Wykonanie

Składniki na 6 kotlecików
120g ryby pieczonej lub gotowanej (u mnie pieczony łosoś, tuńczyk i dorsz - dwa niezjedzone szaszłyki rybne)
120g kaszy jęczmiennej perłowej
Jajko
2 łyżki tartej bułki (u mnie starte bułki żytnie)
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz i inne przyprawy do smaku, polecam suszony koperek
Przygotowanie
Jeśli rybę szykujemy specjalnie na kotleciki to możemy ją osoloną i przyprawioną według upodobań upiec w 200* przez 7 minut w pergaminie. To długość zupełnie wystarczająca zwłaszcza, że kotleciki będą się również piekły jakiś czas. O ile mamy świeżą rybę a nie mrożoną to możemy ją dodać bez wcześniejszego pieczenia - należy ją poszatkować.
Ugotowaną kaszę mieszamy z rybą, ugotowaną, upieczoną lub surową poszatkowaną i dobrze wszystko i mieszamy. Do kaszy i ryby dodajemy jajko, sól, pieprz i dowolne przyprawy. Z masy formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w tartej bułce i układamy lekko rozpłaszczając na folii do pieczenia lub na pergaminie. Kotleciki smarujemy starannie oliwą z oliwek za pomocą pędzelka. Pieczemy po 7 minut z każdej strony. GOTOWE.
Kotleciki są świetne! Chrupiące i sycące. Świetny sposób na rybnego kotleta dla dzieci - moja córcia zjadła bez zawahania! Mnie również smakowały - polecam ;)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2012/10/pieczone-kotlety-z-wczorajszej-ryby.html