ßßß Cookit - przepis na Oto śniadanie w 5 minut

Oto śniadanie w 5 minut

nazwa

Wykonanie

Mąka kukurydziana nie posiada w swoim składzie glutenu co, z żywieniowego punktu widzenia, stanowi ogromną zaletę. Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. Alergia na gluten powoduje konieczność eliminacji z diety wyrobów z wyżej wymienionych zbóż. Podobnie chorzy na celiakię czyli trwałą nietolerancję glutenu, w której przebiegu gluten działa toksycznie na jelito cienkie i powoduje zanik występujących w nim kosmyków również muszą przestrzegać diety bezglutenowej. W wyrobach bezglutenowych, oznaczonych symbolem przekreślonego kłosa, produkty glutenowe zastępuje się produktami z kukurydzy, ryżu, soi, prosa czy też mączką ziemniaczaną. Pewnym ograniczeniem w stosowaniu mąki kukurydzianej, jest jej słaba wartość wypiekowa, ograniczająca zastosowanie do niektórych rodzajów chleba i słodkich ciast. Moje eksperymenty nad tą mąką wciąż trwają. Ostatnio pokazywałam Wam KUKURYDZUANE CIASTECZKA, a dziś polecam kukurydziane placuszki śniadaniowe J
PLACUSZKI KUKURYDZIANE BEZ TŁUSZCZU
Składniki na 6-7 sztuk
Ciasto podstawowe
2 Białka
40g mąki kukurydzianej
Odrobina mleka w razie potrzeby
1-2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatki według uznania
Na słodko np.:
Cynamon, kardamon, stewia lub inne słodziło etc.
Wytrawnie np.:
Zioła świeże lub suszone, pieprz, suszone pomidory, oliwki etc.
Przygotowanie
Białka ubijamy przez chwilę, aby połowę objętości białka stanowiła piana. Mieszamy ją z mąką i w razie potrzeby dodajemy mleka, które pozwoli stworzyć masę lejącą, łatwo wtedy kłaść placki łyżką.
Smażymy na nasmarowanej olejem patelni po 30-60 sekund z każdej strony.
Moje placuszki podałam dziś ukochanemu z lekkim twarożkiem z miodem i żurawiną J
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2014/04/oto-sniadanie-w-5-minut.html