Wykonanie
Mąka kukurydziana nie posiada w swoim składzie glutenu co, z żywieniowego punktu widzenia, stanowi ogromną zaletę. Gluten jest
białkiem występującym w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. Alergia na gluten powoduje konieczność eliminacji z diety wyrobów z wyżej wymienionych zbóż. Podobnie chorzy na celiakię czyli trwałą nietolerancję glutenu, w której przebiegu gluten działa toksycznie na jelito cienkie i powoduje zanik występujących w nim kosmyków również muszą przestrzegać diety bezglutenowej. W wyrobach bezglutenowych, oznaczonych symbolem przekreślonego kłosa, produkty glutenowe zastępuje się produktami z
kukurydzy,
ryżu, soi, prosa czy też
mączką ziemniaczaną. Pewnym ograniczeniem w stosowaniu
mąki kukurydzianej, jest jej słaba wartość wypiekowa, ograniczająca zastosowanie do niektórych rodzajów
chleba i słodkich ciast. Moje eksperymenty nad tą
mąką wciąż trwają. Ostatnio pokazywałam Wam KUKURYDZUANE
CIASTECZKA, a dziś polecam kukurydziane placuszki
śniadaniowe J

PLACUSZKI KUKURYDZIANE BEZ TŁUSZCZUSkładniki na 6-7 sztukCiasto podstawowe2
Białka40g
mąki kukurydzianejOdrobina
mleka w razie potrzeby1-2 łyżki
oleju rzepakowegoDodatki według uznaniaNa słodko np.:
Cynamon,
kardamon,
stewia lub inne słodziło etc.Wytrawnie np.:
Zioła świeże lub suszone,
pieprz,
suszone pomidory,
oliwki etc.Przygotowanie
Białka ubijamy przez chwilę, aby połowę objętości
białka stanowiła piana. Mieszamy ją z
mąką i w razie potrzeby dodajemy
mleka, które pozwoli stworzyć masę lejącą, łatwo wtedy kłaść placki łyżką.Smażymy na nasmarowanej
olejem patelni po 30-60 sekund z każdej strony.

Moje placuszki podałam dziś ukochanemu z lekkim
twarożkiem z
miodem i
żurawiną JSMACZNEGO SIOSTRY!