ßßß Cookit - przepis na 5 powodów dla których warto czasem porządnie popieprzyć ;)

5 powodów dla których warto czasem porządnie popieprzyć ;)

nazwa

Wykonanie

Lubię czasem popieprzyć...zdarza mi się niekoniecznie zupę i niekoniecznie głupoty, ale ostatecznie przychodzicie do mnie po wiedzę i przepisy - dziś też nie zawiodę! Jesli więc czujecie się podziębieni czy słabi ten przepis jest dla Was!
Dlaczego warto pieprzyć?
Intensywny smak pieprz zawdzięcza wierzchniej warstwie owocu piperyny. Czarny zawiera dużo białka, tłuszczu, wapnia, błonnika, żelaza i magnezu. Jest absolutnie uniwersalny, a potrafi być również magiczny!
1. Zmieszaj pieprz i cynamon 3:1 i dosyp do gorącego naparu ziół, herbaty z cytryną czy zupy - taka mieszanka zmniejszy ból głowy.
2. Walnij kielicha z pieprzem i zwymiotuj - jeśli cierpisz na zatrucie żołądka oczywiście ;)
3. Jesteś w ciąży i masz gorączkę? Wstaw pół litra wody przyprawione 2 łyżkami pieprzu i cukru. Gotuj aż pozostanie filiżanka wywaru. Pij po kilka łyżeczek kilka razy dziennie - to działa.
4. Pieprz pomoże Ci zwalczyć przeziębienie i kaszel - przygotuj sobie inhalację. Pieprz na przeziębienie!
5. Pieprz dosypuj do ciepłych napojów i zup. Spożywany w ten sposób łagodzi wzdęcia i działa moczopędnie.
ZUPA NIEPOKORNYCH czyli tych co lubią popieprzyć
Składniki
3 marchewki
1 pietrucha
Plaster selera
2 cebule
Garść pęczaku
Łyżka lubczyku
Łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
Przygotowanie
Warzywa obrane i pokrojone wkładamy do garnczka i zalewamy wodą na 5 cm ponad.
Gdy warzywa są miękkie wrzucamy kaszę i przyprawy. Ja wtedy również wyjmuję pietruchę i selera.
Po ugotowaniu się pęczaku podajemy zupę i rozgrzewamy towarzystwo do czerwoności!
Naturalnie nie chciałabym, aby ktoś poczuł się urażony moim tu bezwstydnym pieprzeniem, dlatego zaznaczę pisemnie, że pieprzenie dotyczy w tym poście wyłącznie korzystania z pieprzu ;)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/11/5-powodow-dla-ktorych-warto-czasem.html