ßßß
Zapraszam na pyszną warzywną przyprawę, idealną do wszystkich zup, duszonych mięs, sosów, etc. Domową vegetę robię od kilku lat, bo wtedy wczytałam się dokładnie co wchodzi w skład tej sklepowej. Wszystkie kupne przyprawy od razu poleciały do kosza na śmieci. Wprawdzie przy przygotowaniu vegety jest troszkę zabawy z suszeniem warzyw, ale zapach gotowej mieszanki zdecydowanie rekompensuje nam wszystko !Serdecznie Was zachęcam, jak spróbujecie, na pewno nie będziecie chcieli już używać tych gotowych, gdzie zawartość warzyw wynosi tylko około 40%, a reszta to same zapychacze i chemiczne polepszacze smaku. Na blogu znajdziecie również inna wersję vegety, a także kostkę rosołową mięsną i kostkę rosołową warzywną .
Składniki:5 marchewek2 pietruszki1/2 selera1 cebula2 pory1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego5 listków laurowych2 gałązki selera2 gałązki lubczyku1/2 pęczka natki pietruszki2 łyżki soli morskiej
Wykonanie:Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w piórka, pory w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw.Zioła i warzywa suszymy w suszarce do warzyw, rozłożone na poszczególnych tackach. Tacki należy przekładać, bo warzywa nie suszą się równomiernie. Przy nadmuchu z góry najszybciej suszą się warzywa na samym dole.Jeśli nie posiadamy suszarki warzywa możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach.Po zakończeniu suszenia warzywa powinny być całkiem suche i sztywne. U mnie suszenie trwało około 6 godzin.Wszystkie składniki na przyprawę wkładamy partiami do blendera i miksujemy, do uzyskania żądanej konsystencji.Przyprawę przechowujemy w czystym, suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku.