Wykonanie
Flądra to
ryba towarzyska, gromadnie występująca, acz...denna. Dzień
spędza zagrzebana w piasku i ożywia się dopiero nocą, szukając pożywienia, przez to pewnie w ciągu dnia dzieci i
ryby głosy nie mają (a przynajmniej w pewnych kwestiach). Lato
Flądra lubi spędzać nad
wodą a szczególnie "w wodach" słonawych i słodkich - jednym słowem
rybka lubi pływać.
Flądra przechodzi okres
godowy (tarło) od lutego do maja, stąd latem pojawia się najwięcej świeżej
ryby, foczek itp. Jedna samica składa do 2 milionów jajeczek co stanowi liczną populację i może stąd też wynika jej towarzyskość. Nie wiem zatem skąd wzięło się powiedzenie "Ty
flądro!", które przecież ma pejoratywne zabarwienie i nie określa na pewno osoby miłej, towarzyskiej i stadnej...? :P Może
Asia odpowie mi na to pytanie, gdy
będę mogła osobiście podziękować jej za tą pyszną
rybę :)
FLĄDRA Z PIECASkładnikiDla jednej osobyŚwieża, oczyszczona
flądra2
ziemniaki (opcjonalnie)
MarchewkaBrokułyCebula2 łyżki
oleju rzepakowegoZmielony
rozmaryn,
pieprz ziołowy,
koperek
Przygotowanie
Marchewkę w plasterkach wrzucamy na parę, po 10 minutach dokładamy
ziemniaki pokrojone w połówki i
brokuły.
Rybę przyprawiamy i polewamy
olejem. Po kolejnych 15 minutach w parowarze wysypujemy warzywa do żaroodpornego naczynia z
flądrą. Dodajemy pokrojona
cebulę i pieczemy na 180* przez 15 minut.
Ryba jest boska - rozpływa się w ustach. Wygląda i pachnie tak dobrze, że nie udało mi się zrobić porządnego zdjęcia, bo mój ukochany już ją pałaszował!

Jeśli macie wątpliwości co do
ziemniaków czy
marchewki w tym daniu, to je omińcie.
Brokuły i pieczona
cebulka również świetnie spełnią zadanie warzywnego dodatku.Warto również przed takim obiadem zjeśc
sałatkę ze świeżych, zielonych warzyw.SMACZNEGO SIOSTRY!