ßßß Cookit - przepis na Zielone Curry ze szpinakiem,zielonym groszkiem i orzechowym sosem

Zielone Curry ze szpinakiem,zielonym groszkiem i orzechowym sosem

nazwa

Wykonanie

Niestety padł mi na amen komputer, nie zyje a ja muszę znów wydać pare drobnych groszy na zakupienie kolejnego sprzetu, który będę musiała polubić.
Wybór jest tak ogromny, że sama się lekko zakręciłam tym bardziej, że zupełnie się nie znam a sprzedawca?
kazdy ma inne zdanie..no cóż, może uda mi się coś zakupic niebawem i bede tutaj z Wami częściej bo już się stęskniłam :) Całuję...
mojego przepisu
Składniki: na 4 porcje
2 filety z kurczaka
125g mrożonego szpinaku
125g mrożonego zielonego groszku
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki zielonej pasty curry
195g sosu Satay Sauce (tajski sos orzechowy)
200g jaśminowego ryżu (dwie torebki)
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka oleju arachidowego
majeranek do ozdoby
Przygotowanie:
Ryż ugotować według przepisu na sypko (mój się rozgotował )
Przygotować marynatę: sos sojowy, cukier, mąka kukurydziana i ocet ryżowy- wymieszać i zamarynować pokrojone na kawałki mięso, odstawić na 15 minut.
Po tym czasie zamarynowane mięso usmażyć w rozgrzanym woku na łyżce oleju arachidowego.
Dodać zieloną pastę curry i smażyć ok 3 minut. Następnie wlać mleko kokosowe, dodać szpinak oraz cały Satay Sauce. Gotować 5 minut na malutkim ogniu, dodać zielony groszek i gotować jeszcze 2 minuty ciągle mieszając. Udekorować zielonymi listkami ( u mnie majeranek ze względu na braki w ziołach)
Smacznego!
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/05/zielone-curry-ze-szpinakiem-zielonym.html