ßßß Cookit - przepis na Sernikowo mi, czyli zaproszenie do kwietniowej Cukierni u Polki...

Sernikowo mi, czyli zaproszenie do kwietniowej Cukierni u Polki...

nazwa

Wykonanie

Moniazo...podziwiam za pomysł...Nigdy nie modyfikowałam przepisu, gdyż zawsze uważałam, że nic z tego nie wyjdzie a tu proszę...kobicie znudziło się pieczenie według standartów i jakie cudo wyszło! Sernik naprawdę rewelacyjny i bardzo prosty w przygotowaniu.Muszę dodać, że mam pewien pomysł na kolejny wypiek, który można zaproponować w Cukierni u Polki...ale to następnym razem :-)
W pieczeniu tym razem pomagała mi Weronika...trzeba to dodać coby nie było, że ja sama, bo nigdy więcej nie pomoże!
Na moim wierzchu jest oczywiście według przepisu masa kajmakowa a z racji okoliczności Światecznych mały "pejzaż" kaczuszki wykonany z galaretki cytrynowej. Dookoła posypałam orzechami włoskimi rozdrobnionymi w malakserze
Sernik na zimno z karmelkami daim : cytuję za Moniazo z bloga
http://trzypomidory.blox.pl/html
Składniki na spód:
160 g ciastek digestive
60 g masła
50 g drobno posiekanych batoników lub cukierków daim
Przygotowanie:
Ciastka rozdrabniamy w malakserze lub wałkiem na piasek, mieszamy z roztopionym masłem i drobno posiekanymi batonikami. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i wciskamy w dno masę ciasteczkową. Chłodzimy w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
600 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie (lub sera twarogowego śmietankowego)
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) + 250 ml mleka
250 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g posiekanych batoników lub cukierków daim (mozna zastąpić batonami twix)
2 łyżki żelatyny
Wierzch:
Pół puszki masy kajmakowej (ok. 200 g)
50 g batoników daim
Budyń gotujemy na jednej szklance mleka i odstawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przestudzony budyń i ekstrakt waniliowy. Ponownie miksujemy, do połączenia składników. Rozpuszczamy żelatynę w 3-4 łyżkach gorącej wody. Jeśli nie chce się rozpuścić to wstawiamy naczynie z żelatyną do miski z wrzątkiem. Odstawiamy żelatynę do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę powoli dodajemy do sera. Dobrze jest jak obie masy są lekko ciepłe, wówczas żelatyna nie będzie się ścinać w niekontrolowany sposób. Dodajemy śmietanę i posiekane cukierki daim i mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy masę na spód z ciastek i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch smarujemy kajmakiem i posypujemy posiekanymi karmelkami.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/04/sernikowo-mi-czyli-zaproszenie-do.html