Wykonanie

Moniazo...podziwiam za pomysł...Nigdy nie modyfikowałam przepisu, gdyż zawsze uważałam, że nic z tego nie wyjdzie a tu proszę...kobicie znudziło się pieczenie według standartów i jakie cudo wyszło! Sernik naprawdę rewelacyjny i bardzo prosty w przygotowaniu.Muszę dodać, że mam pewien pomysł na kolejny wypiek, który można zaproponować w
Cukierni u
Polki...ale to następnym razem :-)W pieczeniu tym razem pomagała mi Weronika...trzeba to dodać coby nie było, że ja sama, bo nigdy więcej nie pomoże!Na moim wierzchu jest oczywiście według przepisu masa kajmakowa a z racji okoliczności Światecznych mały "pejzaż" kaczuszki wykonany z
galaretki cytrynowej. Dookoła posypałam
orzechami włoskimi rozdrobnionymi w malakserzeSernik na zimno z karmelkami daim : cytuję za Moniazo z blogahttp://trzypomidory.blox.pl/html

Składniki na spód:160 g
ciastek digestive60 g
masła50 g drobno posiekanych batoników lub
cukierków daimPrzygotowanie:
Ciastka rozdrabniamy w malakserze lub wałkiem na piasek, mieszamy z roztopionym
masłem i drobno posiekanymi batonikami. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i wciskamy w dno masę
ciasteczkową. Chłodzimy w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.Masa serowa:600 g
twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie (lub
sera twarogowego śmietankowego)0,5 szklanki
cukru1 opakowanie budyniu
waniliowego (40 g) + 250 ml
mleka250 ml
śmietany kremówki2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii100 g posiekanych batoników lub
cukierków daim (mozna zastąpić batonami twix)2 łyżki
żelatynyWierzch:Pół puszki masy kajmakowej (ok. 200 g)50 g batoników daim
Budyń gotujemy na jednej szklance
mleka i odstawiamy do wystudzenia.
Twaróg miksujemy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy przestudzony
budyń i ekstrakt
waniliowy. Ponownie miksujemy, do połączenia składników. Rozpuszczamy
żelatynę w 3-4 łyżkach gorącej
wody. Jeśli nie chce się rozpuścić to wstawiamy naczynie z
żelatyną do miski z wrzątkiem. Odstawiamy
żelatynę do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Żelatynę powoli dodajemy do
sera. Dobrze jest jak obie masy są lekko ciepłe, wówczas
żelatyna nie będzie się ścinać w niekontrolowany sposób. Dodajemy
śmietanę i posiekane
cukierki daim i mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy masę na spód z
ciastek i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch smarujemy
kajmakiem i posypujemy posiekanymi karmelkami.