ßßß
SKŁADNIKI: (tortownica 21 cm)Spód:1 op czekoladowych Hitów50 g masłaMasa serowa:750 g twarogu sernikowego2,5 łyżki żelatyny50 ml wrzątku3/4 szkl cukru200 ml śmietany 30%1 łyżeczka esencji waniliowej / 1 op. cukru waniliowegoWierzch:ciastka Mallti Keks (kuleczki w czekoladzie)galaretka pomarańczowa1 , 5 szkl wrzątku1. Masło rozpuścić. Hity pokruszyć i zblendować* (będą miały konsystencję mokrego piasku). Odłożyć kilka łyżek (będą dodane do masy serowej) a resztę wymieszać z masłem (łyżką lub ręką).*można użyć blendera kielichowego, malaksera lub po prostu włożyć do woreczka i rozwałkować wałkiem2. Tortownicę (21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastka z masłem i ugnieść łyżką. Odstawić do lodówki.3. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wrzątku.4. Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem i śmietanką. Dodać esencję waniliową.5. 1-2 łyżki masy serowej dodać do żelatyny (musi być jeszcze ciepła, żeby nie było grudek, gdyby zaczęła tężeć - należy ją podgrzać), wymieszać, całość dodać do masy serowej.6. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Na wierzch ułożyć kuleczki w czekoladzie. Odstawić do lodówki.7. Gdy sernik stężeje, łyżką nałożyć na kuleczki tyle galaretki, żeby się przykleiły do masy serowej. Odstawić do lodówki na kilka minut. Zalać resztą galaretki (gdyby od razu wylać całą galaretkę - kuleczki wypłyną na wierzch). Odstawić do lodówki do stężenia.
