Wykonanie
Letnie pierogi w kształcie kwiatuszków z
truskawkami to najlepszy obiad w świecie! idealnie smakuje z orzeźwiającym
miętowym sosem... aż chce się jeść! Takie dania uwielbiam najbardziej :-) Dziś zaczynam
truskawkowo i myślę sobie, że
truskawkowo u mnie będzie jeszcze przez jakiś czas zatem zapraszam do odwiedzania mojej skromnej stronki :-) U mnie dziś pachnie...testuję mega dobry sernik i nie
mogę doczekać się aż wyjdzie z pieca ale przepis niestety dopiero po RD, w którym zamierzam wziąć udział tego roku więc również zapraszam do śledzenia informacji gdzie i kiedy można będzie zjeść coś w mojej jednodniowej restauracji a właściwie piekarni:) ściskam weekendowo i do kolejnego posta:-) na pierogi koniecznie się skuście!

przepis własnySkładniki: na ciasto pierogowe500g
sera półtłustego1 szklanka
pszennej mąki2
jajaszczypta
soligarść
truskawekSkładniki: na sos
miętowygarść świeżej
mięty2 łyżeczki
miodusok z jednej
limonki125ml
śmietanki kremówkiWszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować.Przygotowanie:
Ser zemleć lub włożyć do misy malaksera i zmiksować na gładką masę, dodać
żółtka dalej mieszając, dodawać po trochu
mąkę zmieszaną z
solą.Ubić
białka na sztywną pianę, następnie dodać je do masy serowej delikatnie mieszając. Podzielić ciasto na trzy części, z każdej zrobić wałek i ciąć na kawałki grubości ok 2 cm, następnie każdy kawałek spłaszczyć dłonią i wykrojnikiem do
ciastek ( u mnie kwiatek ) wykroić pierożki. Z ciasta które pozostanie jako odpad zrobić kolejny wałek i postąpić tak samo do wykończenia składników. Zagotować
wodę z odrobiną
soli w dużym garnku i partiami wkładać kluski gotując na małym ogniu do wypłynięcia.Smacznego!
