Wykonanie
Faktycznie leniwie się zrobiło i ja leniwa i obiad leniwy ...znowu biało za oknem więc o co chodzi? może się nic nie chcieć przecież...chociaż ja, jak wariatka.. gotuję, piekę na okrągło! Nie pamiętam pierogów z dzieciństwa robionych przez mamę w domu bo mama niestety gotować nie umiała...za to babcia zabierała mnie do baru
mlecznego i tam zajadałam się leniwymi z
cukrem i
śmietaną a do tego zwykle zamawiałam
marchewkę na słodko...oj jak wtedy mi to smakowało! dziś zrobiłam się już wybredna więc nie chodzę do barów, ostatnio nawet restauracje mi nie podchodzą bo odstawiają lipę więc trzeba zakasać rękawy i tworzyć...leniwe na zamówienie chorej, poszpitalnej Weroniki, która jest całkowitym przypadkiem bo wszystko co jej się przydarzy to według niej przypadek, niech i tak będzie a pierogi wyszły pyszne:)Wiecie, że pierogi pochodzą z Chin? Nazywane są Jiaozi i są wiekowe bo znane już w starożytności:) Do nas dotarły dzięki dominikaninowi Jackowi Odrowążowi, który przywiózł je z kijowskiego klasztoru w XIII wieku. To jemy! Smacznego:)

Leniwe domoweprzepis własnySkładniki:500g
sera półtłustego1 szklanka
pszennej mąki2
jajaszczypta
soliśmietanka kremówka 36% + 2 łyżeczki
cukrucukier kandyzowanyPrzygotowanie:
Ser zemleć lub włożyć do misy malaksera i zmiksować na gładką masę, dodać
żółtka dalej mieszając, dodawać po trochu
mąkę zmieszaną z
solą.Ubić
białka na sztywną pianę, następnie dodać je do masy serowej delikatnie mieszając. Podzielić ciasto na trzy części, z każdej zrobić wałek i spłaszczyć widelcem kilkakrotnie na całej długości i pokroić ukośnie niewielkie kluski. Zagotować
wodę z odrobiną
soli w dużym garnku i partiami wkładać kluski gotując na małym ogniu do wypłynięcia. Wykładać kluski na talerze, ubić
śmietankę kremówkę na sztywno z dodatkiem
cukru i rozdzielić na cztery talerze, posypać kandyzowanym
cukrem.Smacznego!Dodaję do akcji: