Wykonanie



Tłusty czwartek Pączki mam kupne, bo zapomniałam kupić
drożdży.Za to w lodówce mam zawsze spory zapas
białego sera.Wyszły pyszne, miękkie, lekkie i wilgotne w środku.


500g
półtłustego sera białego3szkl
mąki pszennej100g
masła1/2szkl
cukru1 łyżeczka
sodyszczypta
soli1 łyżka spirytusu/octu4
jajka+olej do smażenia+lukier
Ser utrzeć/ przecisnąć przez praskę. Wymieszać z resztą składników. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne dodać
mąkę i zagnieść ciasto. Na stolnicy wałkować blaty ciasta grubości ok. 1cm. Szklanką wyciskać koła, następnie kieliszkiem wyciskać mniejsze kółka.Oponki smażyć z dwóch stron na rozgrzanym
oleju.
Olej jest gotowy do smażenia kiedy po wrzuceniu kawałka
chleba zaczyna się pienić.Wyciągać łyżką cedzakową i odsączać na papierowych ręcznikach.Polać lukrem/ posypać
cukrem pudrem.