ßßß


Tłusty czwartek Pączki mam kupne, bo zapomniałam kupić drożdży.Za to w lodówce mam zawsze spory zapas białego sera.Wyszły pyszne, miękkie, lekkie i wilgotne w środku.
500g półtłustego sera białego3szkl mąki pszennej100g masła1/2szkl cukru1 łyżeczka sodyszczypta soli1 łyżka spirytusu/octu4 jajka+olej do smażenia+lukierSer utrzeć/ przecisnąć przez praskę. Wymieszać z resztą składników. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne dodać mąkę i zagnieść ciasto. Na stolnicy wałkować blaty ciasta grubości ok. 1cm. Szklanką wyciskać koła, następnie kieliszkiem wyciskać mniejsze kółka.Oponki smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Olej jest gotowy do smażenia kiedy po wrzuceniu kawałka chleba zaczyna się pienić.Wyciągać łyżką cedzakową i odsączać na papierowych ręcznikach.Polać lukrem/ posypać cukrem pudrem.