Wykonanie
Leniwy czas, leniwie na
stole! Zapraszam :-)

przepis własnySkładniki: na ciasto pierogowe500g
sera półtłustego1 szklanka
pszennej mąki2
jajaszczypta
soli400g
malin150g
cukru1/4 szklanki
czerwonego winaPrzygotowanie:
Ser zemleć lub włożyć do misy malaksera i zmiksować na gładką masę, dodać
żółtka dalej mieszając, dodawać po trochu
mąkę zmieszaną z
solą.Ubić
białka na sztywną pianę, następnie dodać je do masy serowej delikatnie mieszając. Podzielić ciasto na trzy części, z każdej zrobić wałek i ciąć na kawałki grubości ok 2 cm, następnie każdy kawałek spłaszczyć dłonią i kroić ukośne pierożki. Z ciasta które pozostanie jako odpad zrobić kolejny wałek i postąpić tak samo do wykończenia składników. Zagotować
wodę z odrobiną
soli w dużym garnku i partiami wkładać kluski gotując na małym ogniu do wypłynięcia. Z
malin przygotować sos, w tym celu
maliny przełożyć do garnuszka, dodać
cukier i gotować aż zredukuje się połowę płynu, następnie dodajemy odrobinę
czerwonego wina i polewamy sosem oczekujące na miseczce ugotowane leniwe.Smacznego!