Wykonanie
Sałatka na ciepło... na zimowe popołudnia lub na kolację przy świecach :) Bardzo smaczna, bardzo syta, polecam :)

przepis własnySkładniki:na 4 osoby4
marchewki4 średnie
pietruszki300g dyni hokaido1 średnia
cukiniaseler naciowyświeże liście
szpinakuodrobina
octu balsamicznegooliwa z oliwekszczypta
cukruszczypta
soli + grubej
soli do dekoracji na wierzchświeży
pieprztymianekWszystkie warzywa obrać i pokroić w słupki lub pasy, z
cukinii wydrążyć nasionka. Do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy warzywa, posypujemy je
solą,
pieprzem i
cukrem, spryskujemy
oliwą i odrobiną
octu balsamicznego, na wierzch układamy świeży
tymian bądź posypujemy ususzonym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200' na około 15 minut uważając by się nie spaliły.
Cukinię włożyłam dosłownie 5 minut przed końcem pieczenia, nie była spieczona ale też się nie rozpadła. Po wyjęciu warzyw, układamy ja na talerzu, dodajemy świeże liście
szpinaku i dodatkowo spryskujemy
octem balsamicznym.Smacznego:)