ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczonych warzyw

Sałatka z pieczonych warzyw

nazwa

Wykonanie

Sałatka na ciepło... na zimowe popołudnia lub na kolację przy świecach :) Bardzo smaczna, bardzo syta, polecam :)
przepis własny
Składniki:na 4 osoby
4 marchewki
4 średnie pietruszki
300g dyni hokaido
1 średnia cukinia
seler naciowy
świeże liście szpinaku
odrobina octu balsamicznego
oliwa z oliwek
szczypta cukru
szczypta soli + grubej soli do dekoracji na wierzch
świeży pieprz
tymianek
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w słupki lub pasy, z cukinii wydrążyć nasionka. Do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy warzywa, posypujemy je solą, pieprzem i cukrem, spryskujemy oliwą i odrobiną octu balsamicznego, na wierzch układamy świeży tymian bądź posypujemy ususzonym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200' na około 15 minut uważając by się nie spaliły. Cukinię włożyłam dosłownie 5 minut przed końcem pieczenia, nie była spieczona ale też się nie rozpadła. Po wyjęciu warzyw, układamy ja na talerzu, dodajemy świeże liście szpinaku i dodatkowo spryskujemy octem balsamicznym.
Smacznego:)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/12/saatka-z-pieczonych-warzyw.html