Wykonanie
Gazpacho można przyrządzić na wiele sposobów. Ja przygotowałam moje z pieczoną, marynowaną
papryką- klik i żółtymi koktajlowymi
pomidorkami. Zupa bardzo prosta w wykonaniu i idealna na upały. Przenieśmy się na chwilę do dalekiej Hiszpanii, do andaluzyjskich ogrodów, gdzie dojrzewają soczyste
owoce pomidorów dodawane do gazpacho…rozmarzyłam się :)

przepis własnySkładniki na 4 porcje:5 dojrzałych
pomidorów5 żółtych
pomidorków koktajlowych3 płaty pieczonej, marynowanej
paprykimały
ogórekjedna
czerwona papryka1
żółta papryczka chili1/4 czerwonej
papryczki chiliząbek
czosnkułyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
octu balsamicznego ( użyłam Monnini )kromka
białego pieczywagarść świeżej
bazylii
Przygotowanie:
Pomidory zanurzyć na 40 sekund we wrzątku, odsączyć, kiedy są jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Wyciąć szpulki, pokroić na ćwiartki. Obrany
ogórek,
paprykę i
chili pokroić w kosteczkę. Warzywa wraz z pieczoną
papryką i
pomidorkami koktajlowymi rozdrobnić w mikserze i pomieszać. Dodać
czosnek wraz z
oliwą i kromką
pieczywa. Przyprawić
octem balsamicznym,
solą i
pieprzem. Podawać w małych szklaneczkach, udekorowane
ziołami. Najlepiej smakuje z grzankami z
białego pieczywa smażonymi na hiszpańskiej
oliwie z oliwek.Smacznego!