ßßß Cookit - przepis na Gazpacho z pieczoną, marynowaną papryką.

Gazpacho z pieczoną, marynowaną papryką.

nazwa

Wykonanie

Gazpacho można przyrządzić na wiele sposobów. Ja przygotowałam moje z pieczoną, marynowaną papryką- klik i żółtymi koktajlowymi pomidorkami. Zupa bardzo prosta w wykonaniu i idealna na upały. Przenieśmy się na chwilę do dalekiej Hiszpanii, do andaluzyjskich ogrodów, gdzie dojrzewają soczyste owoce pomidorów dodawane do gazpacho…rozmarzyłam się :)
przepis własny
Składniki na 4 porcje:
5 dojrzałych pomidorów
5 żółtych pomidorków koktajlowych
3 płaty pieczonej, marynowanej papryki
mały ogórek
jedna czerwona papryka
1 żółta papryczka chili
1/4 czerwonej papryczki chili
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego ( użyłam Monnini )
kromka białego pieczywa
garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
Pomidory zanurzyć na 40 sekund we wrzątku, odsączyć, kiedy są jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Wyciąć szpulki, pokroić na ćwiartki. Obrany ogórek, paprykę i chili pokroić w kosteczkę. Warzywa wraz z pieczoną papryką i pomidorkami koktajlowymi rozdrobnić w mikserze i pomieszać. Dodać czosnek wraz z oliwą i kromką pieczywa. Przyprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem. Podawać w małych szklaneczkach, udekorowane ziołami. Najlepiej smakuje z grzankami z białego pieczywa smażonymi na hiszpańskiej oliwie z oliwek.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/08/gazpacho-z-pieczona-marynowana-papryka.html