Wykonanie
Będąc w Hiszpanii, miałam wreszcie okazję spróbować tradycyjnego gazpacho andaluz. Na początku byłam trochę zdziwiona - że jak to, zupa na zimno, bez gotowania? Jednak już po pierwszej łyżce miałam ochotę na więcej. Gazpacho jest wręcz idealne na upały, a poza tym bardzo proste w przygotowaniu ;)

Gazpacho andaluzyjskieGazpacho andaluzSKŁADNIKI (na 4 porcje):1 kg
pomidorów1 i 1/2
czerwonej papryki1/2
żółtej papryki3
ogórkimiąższ z 3 kromek
jasnego pieczywa3 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnku1 mała
cebula500 ml
wodyWYKONANIE:Ząbki
czosnku obieramy i rozcieramy z
solą. Mieszamy razem z miąższem z
jasnego pieczywa porwanym na kawałki oraz 100 ml ciepłej
wody. Odstawiamy na 30 minut.1
paprykę czerwoną wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, żeby po tym czasie obrać ją ze skórki, oczyścić i wrzucić do misy blendera.
Pomidory należy sparzyć, obrać i pokroić i wrzucić do misy blendera (1
pomidora zostawiamy na później). 2
ogórki myjemy, obieramy i wrzucamy do misy blendera.
Cebulę obieramy i wrzucamy do misy blendera. Dolewamy pozostałą część
wody, doprawiamy
solą i
pieprzem. Blendujemy przez 1-2 minuty. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.Pozostałe warzywa (
pomidor, 1/2
papryki czerwonej, 1/2
papryki żółtej,
ogórek) kroimy w kosteczkę.Można podać z np. świeżymi listkami
bazylii lub
oregano :)
