ßßß Cookit - przepis na Spaghetti razowe szpinakowo miętowe

Spaghetti razowe szpinakowo miętowe

nazwa

Wykonanie

Jedyny sos, w którym jest tak wiele tłustych składników... no niestety nie zaliczam go do dietetycznych lecz sądzę, że odchudzony nie smakowałby tak dobrze jak ten i zdecydowanie wolę zjeść go mniej niż nie czuć smaku sera czy śmietany... w tym przepisie nie wpisałam masła choć bardzo lubię go używać do szpinaku, a szpinak przyrządzam dość często bo wszyscy go bardzo lubimy... dziś jednak lżej..bo bez masła haha :) Szpinak i mięta to świetne połączenie, możecie spróbować sami:) Smacznego!
przepis własny
Składniki:
750g mrożonego szpinaku
pęczek świeżej mięty
4 ząbki czosnku
łyżka oliwy
100g niebieskiego sera lazur
20g startego drobno parmezanu
200g śmietanki 30%
sól, pieprz do smaku
razowy makaron spaghetti
Szpinak rozmrażam przez noc, kolejnego dnia wstawiam makaron i gotuję według przepisu na opakowaniu, wrzucam do garnka szpinak , rozdrabniam blenderem miętę z czosnkiem i łyżką oliwy i dodaję do szpinaku. Drobno siekam lazur, który również dodaję do garnka i gotuję na malutkim płomieniu do czasu aż sery się nie stopią, wlewam śmietankę i jeszcze chwilę gotuję. Odcedzam makaron przez sito, przekładam do garnka i zalewam sosem szpinakowym. Wszystko dobrze mieszam i nakładam na talerze. Smacznego:)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/01/spaghetti-razowe-szpinakowo-mietowe.html