Wykonanie
Jedyny sos, w którym jest tak wiele tłustych składników... no niestety nie zaliczam go do dietetycznych lecz sądzę, że odchudzony nie smakowałby tak dobrze jak ten i zdecydowanie wolę zjeść go mniej niż nie czuć smaku
sera czy
śmietany... w tym przepisie nie wpisałam
masła choć bardzo lubię go używać do
szpinaku, a
szpinak przyrządzam dość często bo wszyscy go bardzo lubimy... dziś jednak lżej..bo bez
masła haha :)
Szpinak i
mięta to świetne połączenie, możecie spróbować sami:) Smacznego!

przepis własnySkładniki:750g
mrożonego szpinakupęczek świeżej
mięty4 ząbki
czosnkułyżka
oliwy100g
niebieskiego sera lazur20g startego drobno
parmezanu200g
śmietanki 30%sól,
pieprz do smaku
razowy makaron spaghettiSzpinak rozmrażam przez noc, kolejnego dnia wstawiam
makaron i gotuję według przepisu na opakowaniu, wrzucam do garnka
szpinak , rozdrabniam blenderem
miętę z
czosnkiem i łyżką
oliwy i dodaję do
szpinaku. Drobno siekam lazur, który również dodaję do garnka i gotuję na malutkim płomieniu do czasu aż
sery się nie stopią, wlewam
śmietankę i jeszcze chwilę gotuję. Odcedzam
makaron przez sito, przekładam do garnka i zalewam sosem
szpinakowym. Wszystko dobrze mieszam i nakładam na talerze. Smacznego:)