ßßß Cookit - przepis na Konfitura z kiwi i cytryn

Konfitura z kiwi i cytryn

nazwa

Wykonanie

Jakże aromatyczna jest konfitura z kiwi i cytryn, którą zdarzyło mi się zrobić po raz pierwszy! Jak wspomniałam w poprzednim poście pisanym o Chorwacji, przywiozłam cały worek kiwi rosnących wolno na zaniedbanych tarasach niczym winogrona. Przeznaczeniem było po prostu ich zjedzenie ale uznałam, że taka ilość nie jest w stanie zniknąć, w krótkim czasie i powstała konfitura z przepisu Doroty, nieco zmodyfikowana. Kardamon i imbir daje taki zapach i smak, że wszystkim zachciało się z marszu placuszków wykonanych z tego przepisu klik :)
Cytuję za Dorotą ( z małą modyfikacją )
Składniki: na 8 słoiczków
55 dag cytryn (dałam 10 sztuk )
3 limonki
4 szklanki wody
70 dag kiwi ( użyłam 2 kg )
5 szklanek cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
Cytryny i limonki wyszorować szczoteczką, sparzyć. Przekroić na pół, następnie na ćwiartki, usunąć pestki i większe membrany. Pokroić na cienkie plasterki. Umieścić w szklanym naczyniu, zalać wodą, odstawić na noc.
Kolejnego dnia cytryny z wodą przelać do garnka i gotować przez około 15 minut (odkryte, woda powinna wyparowywać). Dodatkowo zmiksowałam resztki pozostałych po gotowaniu skórek cytrynowych i dodałam do syropu cukrowego. Kiwi obrać, usunąć biały środek (jeśli jest twardszy), pokroić w małą kostkę (ja zmiksowałam blenderem). Kiwi dodać do cytryn razem z cukrem i zagotować. Dodać imbir oraz kardamon, zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować około 1 - 2 a nawet 3 godzin, na najmniejszej mocy, bez przykrycia, co pewien czas mieszając (gotowałam ponad 2 h).
Nie podam dokładnego czasu gotowania konfitury, ponieważ zależy to od tego, jaką gęstą chcecie otrzymać. Im dłużej owoce gotowane, tym więcej wody odparowanej i bardziej gęsta konfitura.
Jak sprawdzić, czy jest już wystarczająco dobra konsystencja? Włożyć talerzyk do zamrażarki. Na zmrożony wylać łyżkę gorącej konfitury. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotknięciu się pomarszczy - wystarczy już gotowania.
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C). Przelać konfiturę, dobrze zakręcić. Niektórzy lubią odwracać słoiki do góry dnem lub otulać kocami, by się dobrze zamknęły lub gotować w kąpieli wodnej. Wszystko to kiedyś przerabiałam. Teraz po prostu zostawiam gotowe słoiczki na stole w normalnej pozycji. Wskaźnikiem zamknięcia jest dla mnie wciągnięcie się wieczka słoika do środka (jeśli jest taka możliwość).
Z przepisu otrzymałam 4 , 5 słoiczki o pojemności 400 ml każdy.
Smacznego :)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/07/konfitura-z-kiwi-i-cytryn.html