ßßß Cookit - przepis na Sałatka z polędwiczką marynowaną w Nestea Green Tea

Sałatka z polędwiczką marynowaną w Nestea Green Tea

nazwa

Wykonanie

Nakłuta polędwiczka zatopiona w Nestea Green Tea, odrobiną sojowego sosu, tajskiej bazylii i ostrej papryczki smakuje imponująco dlatego sałatkę dedykuję wszystkim tym, którzy uwielbiają zieloną herbatę połączoną ze smakami orientalnymi, komponuje się idealnie !
przepis własny
Składniki: do marynaty
jedna średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
1 butelka Nestea Green Tea Citrus
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
mała papryczka chili zielona i czerwona
łyżka sosu sojowego ciemnego
5 listków tajskiej bazylii
połówka wyciśniętej cytryny
Wszystkie składniki łączymy w jednym naczyniu do którego przekładamy nakłutą polędwiczkę. Tak przygotowane naczynie wkładamy do lodówki i marynujemy przez noc. Po zamarynowaniu nie wylewamy marynaty, będzie nam potrzebna do zredukowania jako sos do sałatki.
Grzanki chlebowe:
Kawałek czerstwej bagietki zamrozić a następnie cieniutko pokroić ją na krajalnicy, spryskać oliwą z oliwek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 180'
Składniki: na sałatkę
garść rukoli
jedna marchewka
papryczka chili
grzanki chlebowe
Na talerzu układamy rukolę, marchewkę kroimy na bardzo cieniutkie paski a następnie na zapałeczki lub tak jak u mnie kręcimy w odpowiednim urządzeniu spiralki. Układamy gniazda spiralek marchwiowych na rukoli, kilka plastrów marynowanej polędwiczki, posypujemy chili i układamy chlebowe grzanki. Redukujemy marynatę z polędwiczki do czasu aż będzie przypominała gęsty sos i polewamy nią wierzch sałaty.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/10/saatka-z-poledwiczka-marynowana-w.html