ßßß Cookit - przepis na Najlepsze chrupiące gofry na mleku sojowym

Najlepsze chrupiące gofry na mleku sojowym

nazwa

Wykonanie

Zachciało się dziecku gofra...zrobiła więc sama z jednego z przepisów blogowych i nie wyszły! Ciasto zbyt lejące, zero proszku do pieczenia, za mało tłuszczu, oczywiście porównując kolejne już wyszukiwane przepisy. Jest ich całe mnóstwo i jak tu być mądrym jeśli z jednego przepisu była porażka.
Do dzieła więc i powstał przepis:
Olej + mąka + mleko sojowe = chrupiące gofry.
Wreszcie! udały się!
ale ile sprzątania? ciasto nieco spływało z opiekacza gofrownicy:)...
kiedy znów zrobisz gofry?...za miesiąc:)
A ja mam dzisiaj urodzino- imieniny :)
Gofry na mleku sojowym
mojego domowego przepisu
Składniki: na 10szt
350ml mleka sojowego (użyłam Valsoia )
400g mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki oleju
2 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 dużego opakowania cukru waniliowego
garść groszków czekoladowych
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jaja ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać olej dalej miksując, następnie mleko sojowe i mąkę wymieszaną c proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec wsypujemy garść groszków czekoladowych i mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy gofrownicę ( ja czekałam 5 minut dłużej od zapalenia się zielonej lampki) nalewamy ciasto szybkim ruchem, rozsmarowujemy po całej powierzchni i pieczemy ok 8 minut lub do zezłocenia gofrów. Wyciągamy i układamy gorące gofry pomiędzy szklanki by odparowały.
Rozgrzewamy gofrownicę ponownie i dopiero nakładamy kolejną porcję ciasta.
Dekorujemy bitą śmietaną lub gęstym jogurtem greckim i dowolnymi owocami ( u mnie truskawki )
Smacznego:))
Dodaje do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2010/06/najlepsze-chrupiace-gofry-na-mleku.html