Wykonanie
Zachciało się dziecku gofra...zrobiła więc sama z jednego z przepisów blogowych i nie wyszły! Ciasto zbyt lejące,
zero proszku do pieczenia, za mało tłuszczu, oczywiście porównując kolejne już wyszukiwane przepisy. Jest ich całe mnóstwo i jak tu być mądrym jeśli z jednego przepisu była porażka.Do dzieła więc i powstał przepis:
Olej +
mąka +
mleko sojowe = chrupiące gofry.Wreszcie! udały się!ale ile sprzątania? ciasto nieco spływało z opiekacza gofrownicy:)...kiedy znów zrobisz gofry?...za miesiąc:)A ja mam dzisiaj urodzino- imieniny :)

Gofry na
mleku sojowymmojego domowego przepisuSkładniki: na 10szt350ml
mleka sojowego (użyłam Valsoia )400g
mąki pszennej tortowej1/2 szklanki
oleju2
jaja1/2 szklanki
cukru1/2 dużego opakowania
cukru waniliowegogarść
groszków czekoladowych1 łyżeczka
sody2 łyżeczki płaskie
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:
Jaja ubić z
cukrem oraz
cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać
olej dalej miksując, następnie
mleko sojowe i
mąkę wymieszaną c
proszkiem do pieczenia i
sodą. Na koniec wsypujemy garść
groszków czekoladowych i mieszamy łyżką.Rozgrzewamy gofrownicę ( ja czekałam 5 minut dłużej od zapalenia się zielonej lampki) nalewamy ciasto szybkim ruchem, rozsmarowujemy po całej powierzchni i pieczemy ok 8 minut lub do zezłocenia gofrów. Wyciągamy i układamy gorące gofry pomiędzy szklanki by odparowały.Rozgrzewamy gofrownicę ponownie i dopiero nakładamy kolejną porcję ciasta.Dekorujemy
bitą śmietaną lub gęstym
jogurtem greckim i dowolnymi
owocami ( u mnie
truskawki )Smacznego:))Dodaje do akcji: