Wykonanie
Kolejna próba smakowa w tureckim klimacie.Niestety w moim posiadaniu nie było ciasta o nazwie yufka, którego nie znam choć
mogę przypuszczać, że jest to coś w rodzaju ciasta phylo więc skorzystałam z wcześniej przygotowanego, które gdzieś tam zalegało w zamrażalniku, kruchego ciasta. Rozwałkowałam je niezwykle cienko i wyszły całkiem fajne kruche ruloniki ze słonym nadzieniem. Nic wielkiego, prościzna :) ciekawe czy Turcy mają wszystkie propozycje tak szybkie w przygotowaniu co bardzo mi się podoba! Możecie spróbować, całkiem fajne cygara do
piwa :)

Inspiracja z tej strony klik z małymi zmianamiSkładniki:70 g
mąki pszennej50gr lodowatego
masła1/4 łyżeczki
soli1 łyżki
jogurtu naturalnego greckiego1
żółtkoop
sera feta1 roztrzepane
jajkogarść
natki pietruszki
Przygotowanie:Do dużego naczynia wsypać
mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate
masło, wsypać
sól,
żółtko i jedną łyżkę
jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy z
pietruszką.Schłodzone ciasto kładziemy na stolnicę oprószoną
mąką, dzielimy ciasto na pół, jedną część wałkujemy bardzo cieniutko, najcieniej jak potrafimy, drugą zaś owijamy w folię i wkładamy jeszcze na parę chwil do lodówki. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty, na środku każdego z nich kładziemy łyżeczkę nadzienia
serowego i zwijamy od jednego
rogu do drugiego w rulon. Smarujemy wierzch roztrzepanym
jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja nie podwijałam do środka
boków, ponieważ nadzienie jest zbite i nic się z nim nie dzieje w trakcie pieczenia. Tak samo postępować z drugim kawałkiem ciasta. Ponieważ cygara są wykonane z ciasta kruchego, bardzo cienko rozwałkowanego, upiekłam je w piekarniku nagrzanym do 200' przez 10 minut, rezygnując z pieczenia na głębokim
oleju.Smacznego :)Dodaje do akcji: