ßßß
SKŁADNIKI:400 g mąki pszennej50 g masła1 jajko4 żółtka1 łyżka cukru pudru4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego1 łyżka octuszczypta soliokoło 2 litry oleju do smażeniacukier puder do posypania faworkówWYKONANIE:1. Najpierw należy przesiać mąkę i dodać masło pokrojone w kostkę.
2. Następnie dokładnie łączymy ze sobą mąkę i masło. W osobnej miseczce łączymy ze sobą następujące składniki: jajko i żółtka, cukier puder, szczypta soli, jogurt naturalny i ocet. Wszystko łączymy ze sobą w jednolitą masę. Przekładamy do miseczki i pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
3. Po 30 minutach ciasto dzielimy na cztery równe części. Stolnice posypujemy mąką. Następnie każdą część należy rozwałkować - dość cienkie. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy paseczki około 10 cm na 3 cm.
4. Każdy paseczek należy naciąć nożem lub radełkiem przez środek, a następnie przewinąć jeden koniec paseczka przez nacięty kawałek ciasta. Ta czynność powtórzyć dwa razy.


5. Każdy faworek przekładamy na tackę, którą wcześniej zesypaliśmy mąką. Na rozgrzany olej wkładamy po kilka faworków. Staramy się aby każda strona była zrumieniona. Następnie przekładamy faworki na ręcznik papierowy - (zmieniamy go co drugą porcję), aby odsączyć dużą ilość tłuszczy.Przekładamy faworki na półmisek i posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO :)