Wykonanie
Wczoraj zdecydowałam się na zrobienie
faworków.To nic trudnego, a
powiem szczerze, że miałam okazję robić je po raz pierwszy :)Od wczoraj zniknęła już większa część i to w bardzo szybkim tempie :)To chyba dobra rekomendacja.Polecam ten przepis. Wszystko wychodzi idealnie :)
Faworki to rewelacyjna alternatywa dla pączków, a może nawet dodatek do pączków - tak jak u mnie :) Wszystkim życzę smacznego.

SKŁADNIKI:400 g
mąki pszennej50 g
masła1
jajko4
żółtka1 łyżka
cukru pudru4 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego1 łyżka
octuszczypta
soliokoło 2 litry
oleju do smażenia
cukier puder do posypania
faworkówWYKONANIE:1. Najpierw należy przesiać
mąkę i dodać
masło pokrojone w kostkę.


2. Następnie dokładnie łączymy ze sobą
mąkę i
masło. W osobnej miseczce łączymy ze sobą następujące składniki:
jajko i
żółtka,
cukier puder, szczypta
soli,
jogurt naturalny i
ocet. Wszystko łączymy ze sobą w jednolitą masę. Przekładamy do miseczki i pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut.

3. Po 30 minutach ciasto dzielimy na cztery równe części. Stolnice posypujemy
mąką. Następnie każdą część należy rozwałkować - dość cienkie. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy paseczki około 10 cm na 3 cm.


4. Każdy paseczek należy naciąć nożem lub radełkiem przez środek, a następnie przewinąć jeden koniec paseczka przez nacięty kawałek ciasta. Ta czynność powtórzyć dwa
razy.




5. Każdy
faworek przekładamy na tackę, którą wcześniej zesypaliśmy
mąką. Na rozgrzany
olej wkładamy po kilka
faworków. Staramy się aby każda strona była zrumieniona. Następnie przekładamy
faworki na ręcznik papierowy - (zmieniamy go co drugą porcję), aby odsączyć dużą ilość tłuszczy.Przekładamy
faworki na półmisek i posypujemy
cukrem pudrem.




SMACZNEGO :)