ßßß Cookit - przepis na Sigara böreği

Sigara böreği

nazwa

Wykonanie

Kolejna próba smakowa w tureckim klimacie.Niestety w moim posiadaniu nie było ciasta o nazwie yufka, którego nie znam choć mogę przypuszczać, że jest to coś w rodzaju ciasta phylo więc skorzystałam z wcześniej przygotowanego, które gdzieś tam zalegało w zamrażalniku, kruchego ciasta. Rozwałkowałam je niezwykle cienko i wyszły całkiem fajne kruche ruloniki ze słonym nadzieniem. Nic wielkiego, prościzna :) ciekawe czy Turcy mają wszystkie propozycje tak szybkie w przygotowaniu co bardzo mi się podoba! Możecie spróbować, całkiem fajne cygara do piwa :)
Inspiracja z tej strony klik z małymi zmianami
Składniki:
70 g mąki pszennej
50gr lodowatego masła
1/4 łyżeczki soli
1 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
1 żółtko
op sera feta
1 roztrzepane jajko
garść natki pietruszki
Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsypać mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate masło, wsypać sól, żółtko i jedną łyżkę jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy z pietruszką.
Schłodzone ciasto kładziemy na stolnicę oprószoną mąką, dzielimy ciasto na pół, jedną część wałkujemy bardzo cieniutko, najcieniej jak potrafimy, drugą zaś owijamy w folię i wkładamy jeszcze na parę chwil do lodówki. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty, na środku każdego z nich kładziemy łyżeczkę nadzienia serowego i zwijamy od jednego rogu do drugiego w rulon. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja nie podwijałam do środka boków, ponieważ nadzienie jest zbite i nic się z nim nie dzieje w trakcie pieczenia. Tak samo postępować z drugim kawałkiem ciasta. Ponieważ cygara są wykonane z ciasta kruchego, bardzo cienko rozwałkowanego, upiekłam je w piekarniku nagrzanym do 200' przez 10 minut, rezygnując z pieczenia na głębokim oleju.
Smacznego :)
Dodaje do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/10/sigara-boregi.html