Wykonanie
Taka oto baba pojechała ze mną na Festiwal bab:) Nie wzięła udziału w konkursie, ponieważ nie wiedziałam co w środku
siedzi.. piekłam
drożdżową pierwszy raz i trudno było zweryfikować czy przypadkiem nie jest za sucha... po rozkrojeniu i poczęstowaniu blogerek kulinarnych okazało się, że jest całkiem przyjemna w smaku i wcale nie za sucha. Jak to miło można się zaskoczyć:)

przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim
stole"
Marii Lemnis i Henryka VitrySkładniki: na rozczyn:125 g
mąki pszennej250 ml
mleka40 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukruCiasto:75 g
cukru4
żółtka2
białkaskórka starta z połówki małej
cytryny375 g
mąki pszennej2 szczypty
soli80 g
masła15 g kandyzowanego
imbiruuprażone
płatki migdałówPrzygotowaniePrzygotować dużą i lekko ogrzaną miskę - z
mąki,
mleka,
drożdży i łyżeczki
cukru sporządzić rozczyn. Przykryć i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie przesiać
mąkę i roztopić
masło. Formę na babkę nasmarować
masłem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i ustawić program pieczenia góra/dół.Pod koniec wyrastania rozczynu ubić w misce
żółtka z
białkami i
cukrem na tyle długo, aby składniki uzyskały puszystą konsystencję. Tak ubite
jajka dodać do wyrośniętego rozczynu oraz połączyć ze startą
skórką z cytryny. Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Masa będzie lekka i puszysta.Następnie dodawać partiami przesianą
mąkę i
sól. Teraz wyrabiać ciasto ręką. Ta czynność powinna trwać przynajmniej 20 do 30 minut. Na tym etapie zaobserwujecie, że ciasto, choć wciąż dość luźne - pod koniec wyrabiania nie będzie się już kleić, tylko zacznie odrywać od ręki. Do tak wyrobionego ciasta wlewać partiami roztopione, letnie
masło. Kolejną partię dodawać wówczas, kiedy wcześniejsza całkowicie wchłonie się w ciasto. Dodać
imbir i jeszcze chwilę wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełni foremkę, wstawić do piekarnika. Piec 30 minut - skontrolować czas pieczenia do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i delikatnie wyciągnąć z formy, przekładając ją do góry nogami. Babkę polać
czekoladą i udekorować
migdałami.

