Wykonanie
Babeczki idealne, puszyste i ciągle świeże nawet gdy nie są przechowywane w folii ! Tegoroczne Święta były dla mnie leniwymi...nie było pośpiechu i stania w kolejkach by zrobić zakupy, było jak w każdy Weekend...podusia, kocyk i film :) Podzielone obowiązki...ja babki, mazurek i żurek, dziewczyny porządki, Patrycja sernik na zimno...Rafał
kaczka i
sztuka mięsa z
szynki i całe nasze Święta...na szczęście bo mało kto coś jadł, każdy leżał jakbyśmy pracowali w kamieniołomach! . Fajne były te Święta..oj fajne:)

babciny przepisSkładniki: na 6 małych babeczek lub jedną dużą1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
skrobi ziemniaczanej4
jaja3/4 szklanki
cukru pudru200g stopionego
masłasok z dwóch
cytrynstarta skórka z dwóch
cytryn1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejSkładniki: na
lukier1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
soku z cytryny* do dekoracji
pistacjeJaja ubić z
cukrem pudrem na puszystą białą masę. Ciągle miksując, dodawać po łyżce wymieszanych mąk z proszkiem i
sodą aż do wykończenia składników.Do masy
maślanej wlewamy na przemian chłodne
masło i
sok z cytryny nie przestając miksować. Na końcu wsypać startą skórkę i wymieszać tylko do połączenia składników.Przełożyć masę do wysmarowanych
masłem i wysypanych
mąką foremek i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180' , piec 20 minut małe babeczki, natomiast jedną dużą ok 35min do suchego patyczka. Ostudzone babeczki polać lukrem i udekorować
pistacjami.Smacznego:)