Wykonanie
Tak mnie naszło wieczorną
porą by upiec coś innego ... każdy matchę przecież zna ale nie każdy robił z niej ciasto:-) To szalenie maślane ciasto jest tak delikatne, że nie
daje się poprawnie ściągnąć z blaszki ale mimo, że podane na talerzu niekształtne to za to wyborne w smaku, delikatne i rozpływające się w ustach. Ja polecam! piekłam na dość sporej blaszce więc u mnie jest dość niskie po upieczeniu, bardziej jak kruche ale jeśli tylko skorzystacie z tradycyjnej blachy tortowej upiecze się Wam
maślany tort :-)
Truskawkowy sezon otwarty tym właśnie przepisem :-)

przepis własnySkładniki:150g
masła w temperaturze pokojowej150g
cukru2
jajka160g
jogurtu greckiego60g
mąki pszennej chlebowej T75070g
mąki pszennej pełnoziarnistej50g
mąki ziemniaczanejłyżka pasty waniliowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik na 170'
Masło utrzyj na białą, puszystą masę razem z
cukrem, następnie dodawaj kolejno
jajka i dalej ubijaj przynajmniej 5 minut na średnich obrotach. Następnie w naczyniu połącz wszystkie trzy
maki z
proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszaj i po łyżce dodawaj do ucieranej masy, na końcu dodaj
jogurt i wymieszaj tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na chwilę odstaw.

Składniki: na
mascarpone250g
mascarpone1 łyżeczka
herbaty matcha3 łyżki
cukrujajkoWszystkie składniki wymieszaj łyżką i nałóż na przygotowane ciasto maślane, które wyłożyłaś wcześniej na blaszkę. Rozłóż na całej powierzchni pokrojone na plastry
truskawki i przygotuj kruszonkę.Składniki: na kruszonkę50g
cukru50g
masła70g
mąki pszennej pełnoziarnistejłyżeczka
herbaty matchaWszystkie składniki zagnieć palcami do powstania kruszonki, obsyp wierzch
truskawek i wstaw do nagrzanego pieca na 40 minut. Ostudzone ciasto posyp
cukrem pudrem i możesz podawać :-)Smacznego!