Wykonanie
Prawda jest taka, że Torcik jest nieco wymagający ... trzeba upiec
biszkopt, trzeba zrobić mus z
żurawiny, krem i dodatkowo
galaretkę ale możecie podzielić sobie wykonanie tych czynności, zresztą jeśli robicie tort i zostaną Wam resztki
biszkoptu, możecie wykroić małe krążki na torciki, wtedy pracy jest troszkę mniej. Oprócz tego, że ten przepis jest pracochłonny to jednak jest bardzo smaczny zatem nikt nie pożałuje gdy go wykona.
Żurawina w smaku jest nieco drętwa ale po dodaniu
soku z cytryny i odrobiny żurawinówki czy to kupnej czy z własnej produkcji jej smak się zmienia na bardzo pożądany :-) słodki, lekko kwaśny, orzeźwiający ..

przepis własnySkładniki: na
biszkopt6 jaj220g
cukru220g
mąki pszennej40g
mleka60g
margaryny Palma ( firmy Bielmar )Rozgrzewamy piekarnik do 180'
Jaja zmiksować z
cukrem na puszystą masę,
mąkę przesiać,
mleko i
margarynę Palme stopić i odstawić do schłodzenia. Gdy nasza masa jajeczna będzie bardzo dobrze ubita dodajemy powoli partiami przesianą
mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką od dołu w górę, następnie dodajemy w dwóch turach stopioną
margarynę Palme z
mlekiem i również delikatnie mieszamy od dołu w górę. Wykładamy nasz
biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Studzimy i wykrawamy krążki wycinarką do
ciastek.Składniki: na mus
żurawinowy400g
żurawiny250g
cukru100g
wodysok z jednej
cytrynyWszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na średnim ogniu do czasu aż
żurawina zacznie się gotować i lekko rozpadać. Studzimy i miksujemy na gładki mus. Odstawiamy.Składniki: na krem
żurawinowy2
białka160g
cukru150g
margaryny Palma ( firmy Bielmar ) w temperaturze pokojowej200g musu z
żurawinyBiałka z
cukrem umieszczamy w misie malaksera (jeśli jest metalowa) i stawiamy na garnku z
wodą. Podgrzewamy ubijając do czasu aż
cukier się całkowicie rozpuści, następnie miksujemy do czasu aż powstanie gęsta masa a
białka się ostudzą. Przekładamy masę
białkową do innego naczynia i odstawiamy. Ucieramy
margarynę Palme na puszystą masę, dodajemy łyżka po łyżce ubite
białka do ich wyczerpania, miksujemy tak długo aż powstanie ładna gładka masa, następnie dodajemy mus
żurawinowy i ubijamy jeszcze przez chwilę aż składniki się połączą. Odstawiamy.Składniki: na
żurawinową galaretkę150g musu z
zurawiny30g
cukru7g
żelatyny w listkachsok z połowy
cytryny50ml żurawinówki
Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie. Mus z
żurawiny +
cukier należy przełożyć do naczynia, które postawić na garnku z gotującą się
wodą do czasu aż mus się podgrzeje na tyle by móc rozpuścić namoczoną
żelatynę, dobrze wymieszać i odstawić do schłodzenia. Gdy mus jest schłodzony dodać
sok z cytryny oraz żurawinówkę i wmieszać.Na blaszkę wyłożyć papier do wypieków, umieścić na nim ranty o okrągłym kształcie i wylać do połowy rantu krem
żurawinowy, następnie umieścić na kremie jeden blat
biszkoptowy i schłodzić lub zamrozić ( jest wtedy szybciej ). Zamrożony krem wyjmujemy z zamrażalnika, przewracamy do góry nogami i podgrzewamy palnikiem rant, tak by krem razem z
biszkoptem opadł na dno rantu, wtedy wlewamy przygotowaną
żurawinową galaretkę i ponownie zamrażamy. Ponownie podgrzewamy rant palnikiem i wyciągamy go przekładając torciki na talerzyki. Dekorujemy
owocami i podajemy. Smacznego :-)