ßßß Cookit - przepis na Torcik żurawinowy

Torcik żurawinowy

nazwa

Wykonanie

Prawda jest taka, że Torcik jest nieco wymagający ... trzeba upiec biszkopt, trzeba zrobić mus z żurawiny, krem i dodatkowo galaretkę ale możecie podzielić sobie wykonanie tych czynności, zresztą jeśli robicie tort i zostaną Wam resztki biszkoptu, możecie wykroić małe krążki na torciki, wtedy pracy jest troszkę mniej. Oprócz tego, że ten przepis jest pracochłonny to jednak jest bardzo smaczny zatem nikt nie pożałuje gdy go wykona. Żurawina w smaku jest nieco drętwa ale po dodaniu soku z cytryny i odrobiny żurawinówki czy to kupnej czy z własnej produkcji jej smak się zmienia na bardzo pożądany :-) słodki, lekko kwaśny, orzeźwiający ..
przepis własny
Składniki: na biszkopt
6 jaj
220g cukru
220g mąki pszennej
40g mleka
60g margaryny Palma ( firmy Bielmar )
Rozgrzewamy piekarnik do 180'
Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać, mleko i margarynę Palme stopić i odstawić do schłodzenia. Gdy nasza masa jajeczna będzie bardzo dobrze ubita dodajemy powoli partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką od dołu w górę, następnie dodajemy w dwóch turach stopioną margarynę Palme z mlekiem i również delikatnie mieszamy od dołu w górę. Wykładamy nasz biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Studzimy i wykrawamy krążki wycinarką do ciastek.
Składniki: na mus żurawinowy
400g żurawiny
250g cukru
100g wody
sok z jednej cytryny
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na średnim ogniu do czasu aż żurawina zacznie się gotować i lekko rozpadać. Studzimy i miksujemy na gładki mus. Odstawiamy.
Składniki: na krem żurawinowy
2 białka
160g cukru
150g margaryny Palma ( firmy Bielmar ) w temperaturze pokojowej
200g musu z żurawiny
Białka z cukrem umieszczamy w misie malaksera (jeśli jest metalowa) i stawiamy na garnku z wodą. Podgrzewamy ubijając do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści, następnie miksujemy do czasu aż powstanie gęsta masa a białka się ostudzą. Przekładamy masę białkową do innego naczynia i odstawiamy. Ucieramy margarynę Palme na puszystą masę, dodajemy łyżka po łyżce ubite białka do ich wyczerpania, miksujemy tak długo aż powstanie ładna gładka masa, następnie dodajemy mus żurawinowy i ubijamy jeszcze przez chwilę aż składniki się połączą. Odstawiamy.
Składniki: na żurawinową galaretkę
150g musu z zurawiny
30g cukru
7g żelatyny w listkach
sok z połowy cytryny
50ml żurawinówki
Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie. Mus z żurawiny + cukier należy przełożyć do naczynia, które postawić na garnku z gotującą się wodą do czasu aż mus się podgrzeje na tyle by móc rozpuścić namoczoną żelatynę, dobrze wymieszać i odstawić do schłodzenia. Gdy mus jest schłodzony dodać sok z cytryny oraz żurawinówkę i wmieszać.
Na blaszkę wyłożyć papier do wypieków, umieścić na nim ranty o okrągłym kształcie i wylać do połowy rantu krem żurawinowy, następnie umieścić na kremie jeden blat biszkoptowy i schłodzić lub zamrozić ( jest wtedy szybciej ). Zamrożony krem wyjmujemy z zamrażalnika, przewracamy do góry nogami i podgrzewamy palnikiem rant, tak by krem razem z biszkoptem opadł na dno rantu, wtedy wlewamy przygotowaną żurawinową galaretkę i ponownie zamrażamy. Ponownie podgrzewamy rant palnikiem i wyciągamy go przekładając torciki na talerzyki. Dekorujemy owocami i podajemy. Smacznego :-)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/12/torcik-zurawinowy.html