ßßß
3 opakowania galaretek w różnych kolorach533g mleka słodzonego skondensowanego5 łyżeczek żelatyny240 ml wodyPrzygotowanie:Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu z tym, że należy zmniejszyć ilość wody o połowę (np. zamiast 500ml wody użyć 250ml wody na 1 galaretkę). Odstawić do stężenia. Następnie pokroić w kwadraty. Wszystkie kwadraciki dokładnie wymieszać.Do miseczki wlać 100ml wody, wsypać żelatynę i rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Nie dopuścić do zagotowania. Całkowicie rozpuszczoną żelatynę mieszamy w pozostałych 140ml wody.Mleko skondensowane przekładamy do dużego naczynia, mieszamy z rozcieńczoną żelatyną.Blaszkę ( u mnie była to tortownica) wykładamy dokładnie folią spożywczą. Wymieszane galaretki przekładamy na blaszkę, wlewamy delikatnie mleko i schładzamy ok 4-5 godzin ( a najlepiej na całą noc) w lodówce.Smacznego!