ßßß Cookit - przepis na Szarlotkowy razowy paj

Szarlotkowy razowy paj

nazwa

Wykonanie

Ochota na jabłkowe była silniejsza ode mnie... uwielbiam szarlotki i wszystko co zawiera jabłka choć zjadanie ich tak po prostu wcale mi nie wchodzi :-) to nie oznacza, że nie jem ich w ogóle... jem! ale nie tak często jakby się wydawało. Myślałam szczerze mówiąc, że spód razowy mnie nie urzeknie ale jednak się myliłam, całkiem przyjemny w smaku i całkiem chrupki a jabłka cudownie smaczne! Dziś tartę zajadałam w towarzystwie supermena, małego przystojniaka, którego uwielbiam i choć bardzo mu się spodobało małe drzewko brzoskwiniowe, z którego z radością zrywał listek po listku to i tak go bardzo lubię! Mam nadzieje, że drzewo go przerośnie w szybkim tempie i już nie dosięgnie listków :-) Mój supermen niestety nie jadł razowej szarlotki, ponieważ jest alergikiem więc ciotka zaszalała i specjalnie dla niego upiekła kokosowe wegańskie ciasteczka oraz jedną wegańską szarlotkę :-) przyzwoite słodkości, których przepisy w oddzielnym poście :-)
przepis własny
Składniki:
180g masła
120g cukru trzcinowego
330g mąki pszennej razowej
jajko
2 łyżki śmietanki 36%
Dodatki:
1kg twardych jabłek
100g masłą
200g cukru
100g suszonego owocu goji
2 łyżki mąki ziemniaczanej
garść płatków migdałowych
łyżka bułki tartej
białko do posmarowania wierzchu
Wszystkie składniki umieść w dużym naczyniu i wyrób gładkie ciasto, które następnie włóż do lodówki na 30 minut.W tym czasie obierz jabłka, pokrój je w kostkę, plastry... jak wolisz i przełóż do garnka, do którego dołóż resztę składników ( oprócz mąki ). Wszystko smaż na małym ogniu, kiedy jabłka zmiękną i puszczą sok, dodaj mąkę i szybko zamieszaj by nie pojawiły się grudki. Zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia. Zimne ciasto rozwałkuj, podziel na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Rozwałkuj najpierw tę większą i wylep nią tartę, następnie wysyp na jej dno odrobinę bułki tartej i wyłóż chłodne jabłka. Rozwałkuj mniejszą część ciasta, wykrój koło i nałóż na jabłka tak by je całkowicie przykryć. Dociśnij brzegi ciasta by się połączyły z wylepionymi bokami, posmaruj wierzch białkiem i natnij na krzyż środek, obsyp dookoła boki płatkami migdałowymi i piecz w nagrzanym piekarniku do 180' około 30 minut. Kiedy tarta ostygnie posyp ją cukrem pudrem i zdecydowanie szybko zjedz! jest pyszna :-)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/08/szarlotkowy-razowy-paj.html