Wykonanie
Ochota na
jabłkowe była silniejsza ode mnie... uwielbiam szarlotki i wszystko co zawiera
jabłka choć zjadanie ich tak po prostu wcale mi nie wchodzi :-) to nie oznacza, że nie jem ich w ogóle... jem! ale nie tak często jakby się wydawało. Myślałam szczerze mówiąc, że spód
razowy mnie nie urzeknie ale jednak się myliłam, całkiem przyjemny w smaku i całkiem chrupki a
jabłka cudownie smaczne! Dziś tartę zajadałam w towarzystwie supermena, małego przystojniaka, którego uwielbiam i choć bardzo mu się spodobało małe drzewko
brzoskwiniowe, z którego z radością zrywał listek po listku to i tak go bardzo lubię! Mam nadzieje, że drzewo go przerośnie w szybkim tempie i już nie dosięgnie listków :-) Mój supermen niestety nie jadł razowej szarlotki, ponieważ jest alergikiem więc ciotka zaszalała i specjalnie dla niego upiekła
kokosowe wegańskie
ciasteczka oraz jedną wegańską szarlotkę :-) przyzwoite słodkości, których przepisy w oddzielnym
poście :-)

przepis własnySkładniki:180g
masła120g
cukru trzcinowego330g
mąki pszennej razowejjajko2 łyżki
śmietanki 36%Dodatki:1kg twardych
jabłek100g
masłą200g
cukru100g
suszonego owocu goji2 łyżki
mąki ziemniaczanejgarść
płatków migdałowychłyżka
bułki tartejbiałko do posmarowania wierzchuWszystkie składniki umieść w dużym naczyniu i wyrób gładkie ciasto, które następnie włóż do lodówki na 30 minut.W tym czasie obierz
jabłka, pokrój je w kostkę, plastry... jak wolisz i przełóż do garnka, do którego dołóż resztę składników ( oprócz
mąki ). Wszystko smaż na małym ogniu, kiedy
jabłka zmiękną i puszczą sok, dodaj
mąkę i szybko zamieszaj by nie pojawiły się grudki. Zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia. Zimne ciasto rozwałkuj, podziel na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Rozwałkuj najpierw tę większą i wylep nią tartę, następnie wysyp na jej dno odrobinę
bułki tartej i wyłóż chłodne
jabłka. Rozwałkuj mniejszą część ciasta, wykrój koło i nałóż na
jabłka tak by je całkowicie przykryć. Dociśnij brzegi ciasta by się połączyły z wylepionymi bokami, posmaruj wierzch
białkiem i natnij na krzyż środek, obsyp dookoła boki
płatkami migdałowymi i piecz w nagrzanym piekarniku do 180' około 30 minut. Kiedy
tarta ostygnie posyp ją
cukrem pudrem i zdecydowanie szybko zjedz! jest pyszna :-)