ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo migdałowe z wiśnią w Weekendowej Cukierni z Josią :)

Ciasto czekoladowo migdałowe z wiśnią w Weekendowej Cukierni z Josią :)

nazwa

Wykonanie

Pokusiłam się na ciasto Jaosi i nie żałuję bo było pyszne choć kolejnym razem upiekę je w większej blaszce gdyż ciasto Ani( sianko) było o wiele bardziej wilgotne od mojego a ja szczerze powiedziawszy właśnie takie wolę! Gospodynią marca była Joasia (Josia ) z blogu Kuchnia Josi
której pięknie dziękuję za wspaniałe gospodarzenie i przepyszne ciasto...byłam w pierwszej chwili zaniepokojona ilością mąki ale nie dodałam od siebie nic prócz wiśni :) ciasto bardzo podobne do brownie a ja lubię brownie :) Pamiętam jak dawno temu gospodarzyła nam Marta ( tofka ) z blogu Para w kuchni , która zaproponowała Brownie Nigelli i było cudne po prostu - klik ...W każdym razie dziękuję za wspólny wypiek i za to, że mogłam spróbować znowu czegoś nowego czyli zero monotonni
Ciasto czekoladowo-migdałowe
Przepis pochodzi z książki "Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku"
Składniki:
225 g czekolady deserowej
150 g brązowego cukru (lub mniej w zależności od upodobań)
175 g masła
25 g zmielonych migdałów
3 łyżki pszennej mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 jajek
100 g posiekanych migdałów (najlepiej obranych ze skórki)
cukier puder
szczypta soli
wiśnie
płatki migdałów do dekoracji
Do podania i dekoracji:
świeże owoce sezonowe
śmietana 30%
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni .
W misce połączyć mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Całe migdały drobno posiekać.
Na bardzo małym ogniu rozpuścić w rondlu masło. Ściągnąć garnek z gazu, wrzucić połamaną czekoladę oraz cukier i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i rozpuszczą.
Do powstałej masy dodać mieszankę mąki i zmielonych migdałów i delikatnie wymieszać. Dorzucać po jednym żółtku, za każdy razem dokładnie mieszając ciasto.
W misce ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Połączyć masę czekoladowo-migdałową z pianą i bardzo delikatnie wymieszać. Dodać posiekane migdały.
Małą tortownicę lub niedużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Przelać do formy ciasto i wygładzić wierzch.
Piec w piekarniku około 35-45 minut (czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika). Ciasto powinno trochę wyrosnąć i uginać się przy dotknięciu. Może popękać.
Zostawić w formie do ostygnięcia. Przełożyć na kratkę i posypać cukrem pudrem.
Podawać ze świeżymi, sezonowymi owocami i ewentualnie śmietaną.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/03/ciasto-czekoladowo-migdaowe-z-wisnia-w.html