Wykonanie
Pokusiłam się na ciasto Jaosi i nie żałuję bo było pyszne choć kolejnym razem upiekę je w większej blaszce gdyż ciasto Ani( sianko) było o wiele bardziej wilgotne od mojego a ja szczerze powiedziawszy właśnie takie wolę! Gospodynią marca była Joasia (Josia ) z blogu Kuchnia Josiktórej pięknie dziękuję za wspaniałe gospodarzenie i przepyszne ciasto...byłam w pierwszej chwili zaniepokojona ilością
mąki ale nie dodałam od siebie nic prócz
wiśni :) ciasto bardzo podobne do brownie a ja lubię brownie :) Pamiętam jak dawno temu gospodarzyła nam
Marta (
tofka ) z blogu Para w kuchni , która zaproponowała Brownie Nigelli i było cudne po prostu - klik ...W każdym razie dziękuję za wspólny wypiek i za to, że mogłam spróbować znowu czegoś nowego czyli
zero monotonni

Ciasto
czekoladowo-
migdałowePrzepis pochodzi z książki "
Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku"Składniki:225 g
czekolady deserowej150 g
brązowego cukru (lub mniej w zależności od upodobań)175 g
masła25 g zmielonych
migdałów3 łyżki
pszennej mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4-5
jajek100 g posiekanych
migdałów (najlepiej obranych ze skórki)
cukier puderszczypta
soliwiśniepłatki migdałów do dekoracjiDo podania i dekoracji:świeże
owoce sezonowe
śmietana 30%Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni .W misce połączyć
mąkę pszenną z
proszkiem do pieczenia i mielonymi
migdałami. Całe
migdały drobno posiekać.Na bardzo małym ogniu rozpuścić w rondlu
masło. Ściągnąć garnek z gazu, wrzucić połamaną
czekoladę oraz
cukier i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i rozpuszczą.Do powstałej masy dodać mieszankę
mąki i zmielonych
migdałów i delikatnie wymieszać. Dorzucać po jednym
żółtku, za każdy razem dokładnie mieszając ciasto.W misce ubić
białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli.Połączyć masę
czekoladowo-
migdałową z pianą i bardzo delikatnie wymieszać. Dodać posiekane
migdały.Małą tortownicę lub niedużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem. Przelać do formy ciasto i wygładzić wierzch.Piec w piekarniku około 35-45 minut (czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika). Ciasto powinno trochę wyrosnąć i uginać się przy dotknięciu. Może popękać.Zostawić w formie do ostygnięcia. Przełożyć na kratkę i posypać
cukrem pudrem.Podawać ze świeżymi, sezonowymi
owocami i ewentualnie
śmietaną.