Wykonanie
Dzisiaj przepis na mazurek, który robiłam w przerwie
między sprzątaniem i robieniem ozdób wielkanocnych, oczywiście źle przeczytałam w przepisie i zamiast dwóch
czekolad kupiłam jedną no i krem trochę mi wyszedł za rzadki, wylał się w połowie na mazurku, ale jakoś udało mi się go uratować i
czekolada stężała, oczywiście dla was przepis poprawny :):)WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH :):)
Składniki :spód :200 g
mąki pszennej100 g
masła40 g
cukru pudru1
jajkoszczypta
soliPolewa190 g
białej czekolady160g
śmietany kremówki w przepisie było 50 g
cukru, ale ja nie dodawałam masa i tak jest dość słodkado dekoracji :
migdały słupkipokruszony batonik liofilizowany
wiśniowy FRUPPPrzygotowanie :Przesiać
mąkę i
cukier puder dodać
jajko i zimne pokrojone
masło, zagnieść kulkę włożyć na ok 20-30 minut do zamrażarki lub na 40 minut do lodówki, ciasto rozwałkować wyciąć
jajko a z pozostałej masy zrobić brzegi (najlepiej trochę wyższe ciasto trochę opadnie)pieczemy ok 30 minut 1 80 stopniach, gdy ciasto się piecze rozpuszczamy w kąpieli
wodnej czekoladę ze
śmietanką odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia, gdy ciasto ostygnie i polewa trochę zgęstnieje polewamy ją na wierzch ciasta i ozdabiamy według uznania.Smacznego :)