ßßß Cookit - przepis na Mazurek z migdałami i biała czekoladą

Mazurek z migdałami i biała czekoladą

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na mazurek, który robiłam w przerwie między sprzątaniem i robieniem ozdób wielkanocnych, oczywiście źle przeczytałam w przepisie i zamiast dwóch czekolad kupiłam jedną no i krem trochę mi wyszedł za rzadki, wylał się w połowie na mazurku, ale jakoś udało mi się go uratować i czekolada stężała, oczywiście dla was przepis poprawny :):)
WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH :):)
Składniki :
spód :
200 g mąki pszennej
100 g masła
40 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Polewa
190 g białej czekolady
160g śmietany kremówki w przepisie było 50 g cukru, ale ja nie dodawałam masa i tak jest dość słodka
do dekoracji :
migdały słupki
pokruszony batonik liofilizowany wiśniowy FRUPP
Przygotowanie :
Przesiać mąkę i cukier puder dodać jajko i zimne pokrojone masło, zagnieść kulkę włożyć na ok 20-30 minut do zamrażarki lub na 40 minut do lodówki, ciasto rozwałkować wyciąć jajko a z pozostałej masy zrobić brzegi (najlepiej trochę wyższe ciasto trochę opadnie)
pieczemy ok 30 minut 1 80 stopniach, gdy ciasto się piecze rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia, gdy ciasto ostygnie i polewa trochę zgęstnieje polewamy ją na wierzch ciasta i ozdabiamy według uznania.
Smacznego :)
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2016/03/mazurek-z-migdaami-i-biaa-czekolada.html