ßßß
Autor: Dorota z moich wypiekówSkładniki na kruche ciasto:500 g mąki krupczatki1 margaryna/masło (250 g)1/2 szklanki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtka2 łyżki kwaśnej śmietany (min. 18%)Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm, ponakłuwać i wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta również włożyć do lodówki (lub do zamrażarki).Składniki na masę jabłkową:2 - 3 kg jabłek, najlepiej renety (im więcej, tym lepiej), w UK polecam odmianę Coxcynamon do smaku (około 2 - 3 łyżeczek)cukier do smaku (można pominąć, jeśli jabłka są słodkie; dałam około 1/4 szklanki)bułka tarta do podsypaniaJabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej zrobić to robotem). Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 160 - 180ºC. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta.Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego :)