Wykonanie
Opublikowano 21 września 2012, autor: M.
Czas przygotowania: 30 min+2 godz. mrożenia ciasta+1 godz. 30 min pieczeniaSkładniki:5
żółtek3 szkl.
mąkipół szkl.
cukru drobno mielonego (ale nie
cukru pudru)kostka
margaryny do pieczenia1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniajabłka (najlepiej kwaskowate)
cynamontłuszcz i
bułka tarta do wysmarowania formyPrzygotowanie:Z
żółtek,
cukru, przesianej
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia i
margaryny zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części, jedną z nich wstawić do zamrażalnika na 2 godziny, drugą schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Można skropić je
sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Wymieszać z niewielką ilością
cynamonu.Wysmarować formę do pieczenia tłuszczem, posypać
bułką tartą. Wyłożyć dno i boki formy schłodzonym
ciastem, dno ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Na cieście rozłożyć
jabłka. Na warstwę
jabłek zetrzeć zamrożone ciasto (najlepiej tarką do jarzyn o średniej wielkości oczkach). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C., piec około 90 min (do zarumienienia).Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →