ßßß
Czas przygotowania: 30 min+2 godz. mrożenia ciasta+1 godz. 30 min pieczeniaSkładniki:5 żółtek3 szkl. mąkipół szkl. cukru drobno mielonego (ale nie cukru pudru)kostka margaryny do pieczenia1,5 łyżeczki proszku do pieczeniajabłka (najlepiej kwaskowate)cynamontłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formyPrzygotowanie:Z żółtek, cukru, przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i margaryny zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części, jedną z nich wstawić do zamrażalnika na 2 godziny, drugą schłodzić w lodówce. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Można skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Wymieszać z niewielką ilością cynamonu.Wysmarować formę do pieczenia tłuszczem, posypać bułką tartą. Wyłożyć dno i boki formy schłodzonym ciastem, dno ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Na cieście rozłożyć jabłka. Na warstwę jabłek zetrzeć zamrożone ciasto (najlepiej tarką do jarzyn o średniej wielkości oczkach). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C., piec około 90 min (do zarumienienia).Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →