Wykonanie
W Festiwalu dyni biorę udział po raz drugi, pierwszy dodany przepis możecie zobaczyć tutaj- klikprzepis na
ciasto francuskie przełożone słodkim
dyniowo serowym nadzieniem powstał w zasadzie przypadkowo, w chwili kiedy zachciało nam się czegoś słodkiego a w lodówce nie było za wiele składników. Wszyscy jednak zgodnie uznaliśmy, że połączenie nadzienia z
konfiturą mirabelkową jest wyjątkowe i nawet kiedy troszkę na początku musiałam skłamać by córki nie domyśliły się, że użyłam dyni to wypowiedzi po zjedzeniu były zaskakujące, to i na końcu przyznałam się do kłamstewka :) Przepis opublikowałam dużo wcześniej w konkursie Polska Gotuje i strasznie się cieszę, ponieważ został nagrodzony Paterą dębową klik - dziękuję :) Dziś chciałabym zachęcić was do spróbowania najlepszego
ciasta francuskiego z
dynią jakie ostatnio
jadłam i do udziału w Festiwalu dyni u Bei - tutaj klik
Ciasto francuskie mirabelkowo
dynioweprzepis własnySkładniki:1 op.
ciasta francuskiego250g
śliwek mirabelek100g
cukru100g pieczonej dyni1/4 szklanki
cukru pudru + odrobina do posypania wierzchułyżka świeżych listków
tymianku1 łyżka
oliwy z oliwek150g
sera mascarpone
Przygotowanie:
Śliwki wypestkować, przekroić na połówki, umieścić w garnku, dodać cały
cukier i wysmażyć by pozbyć się jak najwięcej puszczonego przez
śliwki soku. Gdy wysmażymy
konfiturę, odstawiamy by ostygła.
Dynię natrzeć
oliwą z oliwek, posypać listkami
tymianku i piec w piekarniku nagrzanym do 180' do miękkości. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą przełożyć do malaksera blendując na
purre. Do masy dyniowej dodajemy
serek mascarpone i
cukier puder. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę.
Ciasto francuskie rozkładamy na czystym papierze do wypieków umieszczonym na kuchennym blacie. Wykładamy na nie masę
dyniową a następnie wcześniej przygotowaną
konfiturę z mirabelek. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego
boku ( tak jak zwijamy gołąbki )pomagając sobie przy tym papierem do wypieków. Kiedy ciasto przyjęło formę rolady, przekładamy je wraz z papierem do pieczenia do keksówki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160' przez 30 minut. Po wystygnięciu obsypujemy
cukrem pudrem i kroimy w plastry. Smacznego!Dodaję do akcji: