ßßß Cookit - przepis na Ciasto francuskie i kolejny festiwal dyni :)

Ciasto francuskie i kolejny festiwal dyni :)

nazwa

Wykonanie

W Festiwalu dyni biorę udział po raz drugi, pierwszy dodany przepis możecie zobaczyć tutaj- klik
przepis na ciasto francuskie przełożone słodkim dyniowo serowym nadzieniem powstał w zasadzie przypadkowo, w chwili kiedy zachciało nam się czegoś słodkiego a w lodówce nie było za wiele składników. Wszyscy jednak zgodnie uznaliśmy, że połączenie nadzienia z konfiturą mirabelkową jest wyjątkowe i nawet kiedy troszkę na początku musiałam skłamać by córki nie domyśliły się, że użyłam dyni to wypowiedzi po zjedzeniu były zaskakujące, to i na końcu przyznałam się do kłamstewka :) Przepis opublikowałam dużo wcześniej w konkursie Polska Gotuje i strasznie się cieszę, ponieważ został nagrodzony Paterą dębową klik - dziękuję :) Dziś chciałabym zachęcić was do spróbowania najlepszego ciasta francuskiego z dynią jakie ostatnio jadłam i do udziału w Festiwalu dyni u Bei - tutaj klik
Ciasto francuskie mirabelkowo dyniowe
przepis własny
Składniki:
1 op.ciasta francuskiego
250g śliwek mirabelek
100g cukru
100g pieczonej dyni
1/4 szklanki cukru pudru + odrobina do posypania wierzchu
łyżka świeżych listków tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek
150g sera mascarpone
Przygotowanie:
Śliwki wypestkować, przekroić na połówki, umieścić w garnku, dodać cały cukier i wysmażyć by pozbyć się jak najwięcej puszczonego przez śliwki soku. Gdy wysmażymy konfiturę, odstawiamy by ostygła.
Dynię natrzeć oliwą z oliwek, posypać listkami tymianku i piec w piekarniku nagrzanym do 180' do miękkości. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą przełożyć do malaksera blendując na purre. Do masy dyniowej dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Ciasto francuskie rozkładamy na czystym papierze do wypieków umieszczonym na kuchennym blacie. Wykładamy na nie masę dyniową a następnie wcześniej przygotowaną konfiturę z mirabelek. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku ( tak jak zwijamy gołąbki )pomagając sobie przy tym papierem do wypieków. Kiedy ciasto przyjęło formę rolady, przekładamy je wraz z papierem do pieczenia do keksówki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160' przez 30 minut. Po wystygnięciu obsypujemy cukrem pudrem i kroimy w plastry. Smacznego!
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/10/ciasto-francuskie-i-kolejny-festiwal.html