ßßß
opakowanie ciasta francuskiego150g serka mascarpone250 ml śmietany 30% lub 36%2 łyżki cukru pudrulaska waniliijajkocukier* * *Ciasto kroimy (wzdłuż krótszego boku) na ok. 2 cm paski.Foremki do rurek smarujemy masłem i nawijamy paski ciasta.Ciasto powinno lekko na siebie zachodzić.Pędzlem smarujemy rurki rozmąconym jajkiem.Tak przygotowaną rurkę z ciastem posypujemy obficie cukrem.Rurki pieczemy w temp. 180 ° C przez ok. 20-25 minut (lub do czasu, aż ładnie się zarumienią).W międzyczasie przygotowujemy krem:miksujemy na sztywno mascarpone, śmietanę i cukier puder.Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i dodajemy do masy wyskrobane ziarenka.Po upieczeniu rurek i ich lekkim ostygnięciu delikatnie wyjmujemy ciasto z foremek.Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy rurki kremem.