Wykonanie
Ciasto francuskie - uwielbiam.
Odrobina
wanilii - to przysłowiowa "kropka nad i".
Mascarpone plus
śmietana - dla mnie bomba [nie tylko kaloryczna :)]
Prosty i naprawdę świetny przepis na wyśmienity deser, który przypadnie do gustu każdemu.
Gwarantuję!

opakowanie
ciasta francuskiego150g
serka mascarpone250 ml
śmietany 30% lub 36%
2 łyżki
cukru pudrulaska waniliijajkocukier* * *
Ciasto kroimy (wzdłuż krótszego
boku) na ok. 2 cm paski.
Foremki do rurek smarujemy
masłem i nawijamy paski ciasta.
Ciasto powinno lekko na siebie zachodzić.
Pędzlem smarujemy rurki rozmąconym
jajkiem.
Tak przygotowaną rurkę z
ciastem posypujemy obficie
cukrem.
Rurki pieczemy w temp. 180 ° C przez ok. 20-25 minut (lub do czasu, aż ładnie się zarumienią).
W międzyczasie przygotowujemy krem:
miksujemy na sztywno
mascarpone,
śmietanę i
cukier puder.
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i dodajemy do masy wyskrobane ziarenka.
Po upieczeniu rurek i ich lekkim ostygnięciu delikatnie wyjmujemy ciasto z foremek.
Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy rurki kremem.