Wykonanie

Minimum wysiłku, maksimum sukcesu. Tak w
skrócie można zdefiniować ten leśny deser. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w gotowe
ciasto francuskie w płatach, które po upieczeniu przełożymy dowolnym kremem i udekorujemy
owocami,
czekoladą lub kolorową posypką.Nie miałam zbyt wiele czasu, więc do przłożenia użyłam chyba najprostszego z kremów: ubitą
śmietanę połączyłam z
serkiem mascarpone i voilà. Deser ten można śmiało przygotować na pięc minut przed przyjściem gości, trzeba tylko
mieć upieczone wcześniej krążki ciasta.Polecam bardzo. Pomysł z tej strony.

Tym wpisem dołączam do durszkalowych akcji:
Jagodowo nam,
Owoce lasu, Szybkie ciasta.Składniki na 9 wieżyczek2 płaty gotowego
ciasta francuskiego( już rozwałkowanego)
Cukier kryształ (ile zabierze)200 ml
śmietany 36%250 g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudru300 gr
owoców leśnych
Płaty
ciasta francuskiego obficie posypujemy
cukrem, a jego nadmiar lekko wgniatamy w ciasto. Następnie z każdego z płatów przy pomocy foremki wykrawamy krążki. Z tego względu, że krążki ciasta po upieczeniu powinny posiadać charakterystyczne “listki” najlepiej jak ciasto ma grubość ok 3 mm. Co do foremki, to użyłam tej o średnicy 8 cm, bo ciasto w trakcie pieczenia się
kurczy. Na krążki sypiemy jeszcze raz
cukier i pieczemy do zbrązowienia w piekarniku w 190° przez ok 15-18 min. Uważamy aby nie spalić) studzimy.Ja ciasto przygotowalnia wieczorem, a wieżyczki tuż przed podaniem. Krem natomiast zrobiłam troszkę wcześniej i trzymałam w lodówce.Na krem:ubijamy
śmietanę z 3 łyżkami
cukru pudru, do ubitej
śmietany po trochu dodajemy
serek mascarpone, delikatnie mieszamy aby składniki się połączyły.Przy pomocy kuchennego rękawa wyciskamy krem na krążki i dekorujemy
owocami. Z dwóch krążków robimy wieżyczkę, posypujemy
cukrem pudrem i podajemy.Smacznego!
