Wykonanie

Dzisiaj miałam zamiar zrobić powtórkę z zupy z
soczewicy. Tym razem bez
kaszy jaglanej, a za to wzbogaconą o
mleczko kokosowe.Ale podczas jej powstawania stwierdziłam, że zrobię tym razem danie gęściejsze, coś w rodzaju potrawki. Dodałam
seler i zwiększyłam ilość
kapusty (na zdjęciu nawet trochę przypomina bigos;).Składniki na 2 porcje:* 5 łyżek
czerwonej soczewicy* 3-4 łyżki
przecieru pomidorowego*
pietruszka, 1/4
selera, 1/4
kapusty włoskiej* mała
cebula* 1/2 łyżeczki posiekanego
imbiru* 3-4 łyżki
mleka kokosowego* 1/2 łyżeczki
kolendry, 1/4 łyżeczki
lubczyku i
oregano, 1/2 łyżeczki
soli* 2 łyżki
orzechów włoskich* łyżka
olejuPodobnie jak przy zupie na rozgrzany
olej wrzuciłam drobno pokrojoną
cebulę (sł), lekko zeszkliłam, dorzuciłam
imbir i rozgniecione ziarenka
kolendry (o), pomieszałam, wlałam ok. 1/2 litra zimnej
wody, dodałam
soczewicę (sn), po 1/4 łyżeczki
lubczyku i
oregano (g), posiekaną
kapustę i pokrojoną w kostkę
pietruszkę, podlałam
mlekiem kokosowym (sł) i dorzuciłam pokrojony w kostkę
seler (o).Gotowałam ok. 15 min. W międzyczasie posoliłam (sn) i dodałam
przecier pomidorowy (k).Po przełożeniu na talerz posypałam uprażonymi
orzechami włoskimi (g).Bardzo mi smakowało:)

"Młodość jest przesycona przyszłością, wiek dojrzały teraźniejszością, a starość przeszłością"Antoni Kępiński