Wykonanie

Z wielką przyjemnością zawiadamiam, że e-book o
kaszy jaglanej, którego jestem współautorką i który powstał we współpracy ze Sztuką Odżywiania jest już w sprzedaży:)Zapraszam na stronę Sztuki Odżywiania :)

Z tej okazji zapraszam również na mały poczęstunek - pyszne jaglane kulki:)Składniki na ok. 12 sztuk:* ¼ szklanki
kaszy jaglanej* puszka sardynek w sosie własnym* ½
cebuli* łyżeczka
soku z cytryny,
sól morska,
pieprz,
papryka ostra,
czosnek niedźwiedzi,
lubczyk* 1-2 łyżki
jogurtu greckiego lub
majonezu (najlepiej domowego)* do obtaczania:
papryka słodka,
kurkuma,
cebula suszona, drobno posiekana
rukola,
koperek,
pietruszka itp.
Kaszę przepłukałam, wrzuciłam na ok. 3/4 szklanki wrzątku, zamieszałam i pozostawiłam na maleńkim ogniu bez mieszania na ok. 15 min., a
potem jeszcze na 5 min. już na wyłączonym palniku. Pozostawiłam do całkowitego wystudzenia.Przełożyłam do miski, dodałam
sardynki, jogurt/majonez, drobno posiekaną
cebulę, dobrze doprawiłam (masa ma być pikantna) i rozgniotłam widelcem na jednolitą masę (można ew. zmiksować). Ulepiłam kulki, obtoczyłam je w ziołach i przyprawach i włożyłam do lodówki.Można też masę jaglano-
sardynkową potraktować jak pastę lub dip i zjeść np. z surowymi warzywami.Super przekąska!


"Na świecie jak na jarmarku: lepiej się ten sprzeda, co się przecenia, niż ten, co się nie docenia"Aleksander Fredro