ßßß Cookit - przepis na Zupa różnowarzywna z kaszą jaglaną i soczewicą

Zupa różnowarzywna z kaszą jaglaną i soczewicą

nazwa

Wykonanie

Wracam do zup!
Przez całe lato nie miałam ochoty na zupę, ale kiedy tylko zrobiło się chłodniej od razu taka ochota się pojawiła.
Moja najulubieńsza wersja, czyli zupa z różnymi sezonowymi warzywami, częściowo kremowa (czyli trochę zmiksowana), podsypana kaszą jaglaną.
Składniki na 3 porcje:
* kalarepka
* pietruszka
* 1/4 selera
* 1/2 cukinii
* kilka różyczek kalafiora
* kilka łyżek kaszy jaglanej
* kilka łyżek czerwonej soczewicy
* sól morska, lubczyk świeży, czosnek niedźwiedzi, kurkuma
* łyżka masła
* na wierzch kawałek mozzarelli
Warzywa pokroiłam w grubą kostkę i wrzuciłam na wrzątek z odrobiną kurkumy - najpierw pietruszkę, seler i kalafior, a po ok. 10 min. dorzuciłam kalarepkę i cukinię. Wtedy też dodałam kaszę jaglaną, czosnek niedźwiedzi, sól i po kolejnych 5 minutach soczewicę.
Gdy zupa była już gotowa, czyli po następnych 10-15 minutach dodałam masło, lekko zmiksowałam, przełożyłam na talerze i posypałam pokrojonym lubczykiem i kawałeczkami sera.
I na koniec zjadłam, z wielką lubością:)
"Naprawdę starym jest się wówczas, kiedy się to powie o sobie w towarzystwie, a nikt się nie śmieje i nie zaprzecza."
Magdalena Samozwaniec
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/10/zupa-roznowarzywna-z-kasza-jaglana-i.html