Wykonanie

Tego
kurczaka moja córka skwitowała takimi słowy: "Czuć, że zdrowy".To wyjaśnia jaki smak taki
kurczak ma ;)Robiłam go jakiś czas temu, na następny dzień po grillu, po którym zostały mi świeże warzywa.
Kurczaka miałam w planie zrobić z
sosem pomidorowym z
mascarpone, ale pomyślałam, że wykorzystam te warzywa jako podstawę do
kurczaka. Dodam
zioła i będzie pysznie.Pomysł uważam za bardzo trafiony.Składniki:*
kurczak (u mnie zagrodowy)* warzywa:
cukinia,
kalarepka,
pieczarki,
papryka czerwona i zielona*
zioła: świeży
tymianek,
rozmaryn i
mięta*
sól,
pieprz,
papryka ostra i słodka* łyżka
masła klarowanegoNa dnie naczynia żaroodpornego ułożyłam warstwę pokrojonych w kostkę warzyw, lekko posoliłam.

Na warzywach poukładam części
kurczaka, dodałam
zioła i
przyprawy, trochę
masła, a na koniec kawałki
pieczarek (bo o nich zapomniałam wcześniej).Lekko podlałam
wodą (choć i tak ciut za dużo, bo warzywa puszczają sporo soku) i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180* C na ponad godzinę, sprawdzając w trakcie miękkość
mięsa (i polewając je wytworzonym sosem).

Podałam z surówką,
ogórkiem małosolnym i
pomidorkami koktajlowymi.Dla mnie bomba, mężowi też smakował, a córka zjadła z komentarzem jak w pierwszym zdaniu;)


"Starym jest się wówczas, gdy nie ma potrzeby unikać grzechów, bo one nam już nie grożą"Gustave Flaubert