ßßß Cookit - przepis na Karp w panierce bez glutenu i surówka z kapusty ze śliwkami

Karp w panierce bez glutenu i surówka z kapusty ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Karpia jemy dwa razy w roku: raz na święta Bożego Narodzenia, a drugi raz w styczniu.
Oprócz karpia po żydowsku, którego robi moja mama, ja robię karpia tradycyjnie smażonego, czyli w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. I o ile bułki tartej nie używam w kuchni już od dawna, o tyle do karpia ulegałam. No bo mój małżonek twierdził, że karp bez bułeczki, to nie karp.
W zeszłoroczne święta jednak się uparłam. Bułki tartej nie będzie!
Mąż uznał święta za stracone.
Do czasu. Karp bez bułkowej panierki wyszedł bowiem świetny!
Poniżej druga odsłona karpia, czyli styczniowa. Do tego surówka z kapusty kiszonej, która to surówka zawsze jest u nas gotowa do spożycia. Kapustę kupuję na targu w sprawdzonym miejscu, a potem ją przygotowuję na różne sposoby, ostatnio z dodatkiem bakalii.
Składniki na karpia:
* filety
* mąka gryczana
* jajka
* masło klarowane
* sól, pieprz
Przyprawione filety omączam, wrzucam do miseczki z roztrzepanym jajkami, a potem na rozgrzane masło. Smażę na średnim ogniu.
Surówka:
* ok. 1/2 kg kapusty kiszonej
* marchewka
* cebula
* 1/2 selera
* jabłko
* sól, pieprz, oliwa
* kilka pokrojonych śliwek suszonych (albo żurawina lub suszone morele)
Kapustę kroję, marchewkę ścieram na małym oczkach, a jabłko i seler na dużych. Cebulę drobno siekam, a śliwki kroję na małe kawałeczki. Łączę wszystkie składniki, doprawiam, dodaję 1-2 łyżki oliwy.
"Jak to się dzieje, że nikt mnie nie rozumie, a wszyscy mnie uwielbiają?"
Albert Einstein
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2015/01/karp-w-panierce-bez-glutenu-i-surowka-z.html