ßßß Cookit - przepis na Wątróbka królicza - dla mnie najlepsza!

Wątróbka królicza - dla mnie najlepsza!

nazwa

Wykonanie

Podroby jadamy od pewnego czasu regularnie, czyli mniej więcej raz w tygodniu, najczęściej jest to wątróbka smażona (kurza lub indycza) albo gulasz z żołądków .
Raz skusiłam się na wątróbkę cielęcą i ...pies miał ucztę;) Zdecydowanie taka wątróbka, mimo, że najdroższa, nikomu z nas nie smakowała.
Tydzień temu zakupiłam wątróbkę z królika, o której już słyszałam, że taka jest w handlu, ale do tej pory na nią nie natrafiłam.
Najpierw zrobiłam porcję dla siebie w klasycznej wersji, czyli smażoną na maśle z dodatkiem jabłka. Bardzo mi smakowała. Dla córki i męża zrobiłam bez jabłka, ale z cebulą, czyli też klasyka.
Niestety, okazało się, że tylko mnie smak tej wątróbki tak przypadł do gustu, rodzinka pokręciła nosem i wątróbkę zostawiła na talerzu.
No cóż, nie to nie, będzie więcej dla mnie - zrobiłam z tej wzgardzonej wątróbki sałatkę na następny dzień i ze smakiem zjadłam:)
Wątróbka smażona na maśle klarowanym z jabłkami, podana z surówką z kapusty kiszonej z selerem, marchewką, jabłkiem i żurawiną (plus oliwa i przyprawy).
Składniki na sałatkę:
* wątróbka królicza usmażona na maśle (u mnie dodatkowo, jako że wyciągnięta z lodówki, podgrzana chwilę na parze)
* brukselka na parze
* jajko na twardo
* szczypior
* oliwa
* sól, pieprz, ząbek czosnku, czosnek niedźwiedzi, majeranek
"W domu wariatów szaleństwo jest normą"
Andrzej Majewski
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2015/02/watrobka-krolicza-dla-mnie-najlepsza.html