Wykonanie

Rzadko teraz robię naleśniki.Nawet nie wiem, czy raz w miesiącu może...? Ostatnie, jakie robiłam to były gryczane naleśniki z
kurczakiem, a dzisiaj na naleśniki przyszła mi nagła ochota, gdy zakupiłam wiejski
ser biały wyjątkowej pyszności i
truskawki, bo sezon na nie, to jem.Naleśniki z
białym serem i
truskawkami to bardzo rzadki zestaw u mnie, nie pamiętam kiedy taki
jadłam i czy w ogóle.Składniki na 2 naleśniki/1 porcję:* 3 kopiaste łyżki
mąki gryczanej* średnie
jajko* łyżeczka
oleju kokosowego* ok. 100-150 ml
wody (można oczywiście dać
mleko, jakie się lubi)* szczypta
soli* łyżeczka
kakao* sypnęłam też błonnika witalnego, bo mam, to używam jak sobie przypomnę, ale oczywiście to niekonieczny dodatekNadzienie:*
truskawki*
ser biały dobry* łyżeczka
miodu do
truskawek, łyżeczka
ksylitolu do
sera*
kokos do posypania
Jajko roztrzepałam z
wodą, dodałam
mąkę,
sól,
olej kokosowy, wymieszałam, na końcu dorzuciłam błonnik i
kakao i ponownie wszystko połączyłam.Odstawiłam na kilkanaście minut, a w tym czasie z części
truskawek zrobiłam mus dodając do niego
miód, a kilka
truskawek pokroiłam.
Ser rozgniotłam widelcem i lekko dosłodziłam.Patelnię posmarowałam delikatnie
olejem kokosowym, mocno rozgrzałam, a po wylaniu pierwszej porcji ciasta skręciłam gaz na mały i na takim smażyłam naleśniki po kilka minut.

Podzieliłam składniki nadzienia na połowę i rozłożyłam sprawiedliwie na dwóch naleśnikach.Bardzo mi smakowało:)


"Pięknej kobiecie mężczyźni wszystko przebaczą. Kobiety nic."Autor (?)