Cukinia w ciescie na slodko? Czemu nie? Ciasto robi sie szybko, zjada jeszcze szybciej ;) Moim zadaniem cukinia jest lekko wyczuwalna, ale nie nadaje "warzywnego" smaku, raczej lekko orzechowy pomieszany ze smakiem pestek z dyni. Naprawde ciekawie i pysznie :)Na forme keksowa o dlugosci 30 cm:400 g mlodejcukini3 jajka200 g cukru400 g makiszzcypta soli1 opakowanie proszku do pieczenia (przeznaczone na 500 g maki)1 opakowanie cukru waniliowego150 g mielonych migdalow200 g margaryny do pieczeniaCukinie obrac i zetrzec na tarce o drobnych otworach. Jajka utrzec z cukrem, cukrem waniliowym i margaryna na puszysta mase. Dodawac make wymieszana z migdalamiproszkiem do pieczenia naprzemian z utarta cukinia. Przelozyc do wysmarowanej tluszczem foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160°C) ok. 70 minut.Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z: "Gut & günstig"- "Meine Familie und ich" nr 6/2012