Wykonanie
Z malenkim opoznieniem udalo mi sie zrobic ten przepyszny sernik, ktory zaproponowala Monika autorka bloga Matka wariatka .
Oto przepis skopiowany ze strony Weekendowej
Cukierni :/Gordon Ramsay/Składniki:spód:150g
herbatników40g rozpuszczonego
masła1
białkoMasa:500g
sera ricotta250g
twarogu100g
cukru1 łyżka
maki kukurydzianej3 duże
jaja2-3 łyżeczki
likieru pomarańczowego (kart_flana: wzielam
sok pomaranczowy)1 łyżeczka
cynamonuskórka otarta z 1
pomaranczypomarańcze w
syropie:4 duże
pomarańcze50g
cukru60ml
likieru pomarańczowego (kart_oflana- wzielam
sok pomaranczowy do
polowy z
likierem amaretto)Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy na „piasek”, łączymy z płynnym
masłem.Tortownicę smarujemy
masłem, wykładamy masą
herbatnikową,piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, pieczemy spód 10-12 minut.Wyciągamy, smarujemy roztrzepanym
białkiem, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Sery dokładnie miksujemy z
cukrem, dodajemy po jednym
jaju, jak poprzednie połączy się z masą.Dodajemy
mąkę,
cynamon,
likier pomarańczowy i skórkę.Wszystko dokładnie miksujemy.Masę
serową wylewamy na upieczony spód.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 30-40 minut.Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik, by powoli ostygł.Nadzienie powinno zestalić się do końca.Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc.
Pomarańcze obieramy ze skóry, usuwamy błonki, kroimy na mniejsze części, wrzucamy do miski.Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie, wysypujemy
cukier i podgrzewamy na dużym ogniu, aż
cukier się skarmelizuje.Chroniąc dłonie /mieszanka będzie pryskać/ dolewamy
likier pomarańczowy i odrobinę
wody.Karmel stwardnieje, ale ponownie powróci do konsystencji
syropu, gotujemy chwilę na małym ogniu.
Pomarańcze zalewamy karmelem, mieszamy.Podajemy razem z sernikiem.Ja widzialam we wszystkich sernikach z tej edycji WC
pomarancze na wierzchu ciasta. Ja swoje zaserwowalam jako sos w osobnym naczynku i kazdy nakladal je sobie sam.