Wykonanie
Jakis tydzien temu dostalam spora skrzynie jablek od mojego wujka, ktory zawodowo zajmuje sie sadownictwem.
Jablka piekne i dorodne, choc powoli juz konczy sie ich sezon. Niebawem w wujowych sadach pojawia sie
czeresnie i
wisnie... Ale teraz jeszcze
pora na
jablka :) I pyszny keks :)Na 1 foremke keksowa:3
jajka150 g
cukru100 g
maki pszennej2 lyzeczki
proszku do pieczenia125 g
masla2
jablka2 lyzki
czystej wodki lub krupniku2 lyzki
pistacji (mozna wziac
orzechy wloskie)1 szczypta
soliJablka obrac (jesli sa ladne moga byc nieobrane), wyciac gniazda nasienne i pokroic w drobna kostke.
Pistacje posiekac lub rozdrobnic w mozdzierzu, dodac do jablek, calosc skropic
alkoholem, wymieszac i odstawic.
Zoltka oddzielic od bialek.
Maslo stopic i nieco wystudzic. Do miski wsypac
cukier, dodac
zoltka, ubic mikserem na puszysta mase. Stoponiowo dodawac
make wymieszana z
proszkiem do pieczenia i stopione
maslo. Na koniec dodac
jablka z
pistacjami i wymieszac. Do bialek dodac szyczypte
soli i ubic na szytwna piane. Piane wymieszac lyzka z ciasten, przelozyc do natlusczonej foremki, wstawic do nagrzanego piekarnika (180°C). Piec ok. 45 minut. Pyszny, puszysty keks. Uwaga przy wyjmowaniu: jest tak delikatny, ze mnie sie przelamal na 2 czesci:


Przepis z ksiazki" Keksy slodkie i
slone" Ola Lazar, wyd. KDC " 2007 r.