ßßß Cookit - przepis na Keks z jablkami i pistacjami

Keks z jablkami i pistacjami

nazwa

Wykonanie

Jakis tydzien temu dostalam spora skrzynie jablek od mojego wujka, ktory zawodowo zajmuje sie sadownictwem. Jablka piekne i dorodne, choc powoli juz konczy sie ich sezon. Niebawem w wujowych sadach pojawia sie czeresnie i wisnie... Ale teraz jeszcze pora na jablka :) I pyszny keks :)
Na 1 foremke keksowa:
3 jajka
150 g cukru
100 g maki pszennej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
125 g masla
2 jablka
2 lyzki czystej wodki lub krupniku
2 lyzki pistacji (mozna wziac orzechy wloskie)
1 szczypta soli
Jablka obrac (jesli sa ladne moga byc nieobrane), wyciac gniazda nasienne i pokroic w drobna kostke. Pistacje posiekac lub rozdrobnic w mozdzierzu, dodac do jablek, calosc skropic alkoholem, wymieszac i odstawic. Zoltka oddzielic od bialek. Maslo stopic i nieco wystudzic. Do miski wsypac cukier, dodac zoltka, ubic mikserem na puszysta mase. Stoponiowo dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i stopione maslo. Na koniec dodac jablka z pistacjami i wymieszac. Do bialek dodac szyczypte soli i ubic na szytwna piane. Piane wymieszac lyzka z ciasten, przelozyc do natlusczonej foremki, wstawic do nagrzanego piekarnika (180°C). Piec ok. 45 minut. Pyszny, puszysty keks. Uwaga przy wyjmowaniu: jest tak delikatny, ze mnie sie przelamal na 2 czesci:
Przepis z ksiazki" Keksy slodkie i slone" Ola Lazar, wyd. KDC " 2007 r.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/06/Keks-z-jablkami-i-pistacjami.html