ßßß Cookit - przepis na Finski placek czekoladowy

Finski placek czekoladowy

nazwa

Wykonanie

« Jablecznik z karmelem
Kapusniak ze swiezej kapusty ... »
Mocno czekoladowy. Dla wielbicieli czekoladowych ciast :)
Na forme o wymiarach 20x20 cm:
120 g masla
4 lyzki kakao
200 g brazowego cukru
150 g maki
1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia
2 jajka
100 g mrozonej zurawiny
Polewa:
150 ml smietany creme fraiche
75 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g masla
1 jajko
2 lyzki maki
50 g czekoladowych groszkow
ewentulanie: bita smietana
Maslo rozpuscic z brazowym cukrem i kakao mieszajac, az cukier sie rozpusci. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodac do masy. Dodac jajka i wymieszac. Wymieszac z zurawina. Ciasto rozprowadzic w natluszczonej foremce. Smietane creme fraiche wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym, maslem, jajkiem i maka. Wylac na ciasto, posypac na wierzchu czekoladowymi groszkami. Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Mozna podawac z bita smietana.
Przepis z ksiazki: "Obst- & Blechkuchen" wyd. NGV 20013
sobota, 05 października 2013, karto_flana
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/10/Finski-placek-czekoladowy.html