Wykonanie
« Salatka coleslaw z suszona ...Sernik z
kakao »

Wloska wersja francuskiej tarty :)

Na forme o srednicy 28 cm:ciasto:300 g
maki65 g
cukru1 lyzka
cukru waniliowegoszczypta
soli1
jajko1
zoltko125 g
maslanadzienie:300 g
czekolady deserowej400 g
smietany kremowej50 g
cukru1 lyzka
cukru waniliowego50 g
masla2 cl
likieru pomaranczowego1
jajko1
bialkoWymieszac
make z
cukrem,
cukrem waniliowym i
sola. Dodac
jajako,
zoltko i
maslo posiekane na kawalki. Zagniesc ciasto, uformowac kule , zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 1 godzine. Nastepnie podzielic na 2 czesci- pierwsza to ok 2/3 ciasta a druga 1/3 ciasta. 2/3 ciasta rozwalkowac na szerokosc ok. 2-3 cm wiecej niz srednica foremki, przelozyc do natluszczonej i wysypanej
maka foremki formujac wysoki brzeg.
Czekolade polamac na kawalki, wlozyc wraz ze
smietana do garnka i rozpuscic, wymieszac. Zdjac z palnika, dodac
cukier,
cukier waniliowy,
maslo i
likier. Wymieszac i nieco wystudzic. Nastepnie dodac
jajko i
bialko. Wymieszac, przelac na
spod z ciasta. Z pozostalego ciasta uformowac waleczki. Crostate wstawic do nagrzanego piekarnia w temperaturze 160°C. Podpiec ok. 20 minut, nastepnie poukladac z waleczkow z ciasta kartke na wierzchu ciasta. Piec jeszcze 20-25 minut. Ciasto podawac dobrze wystudzone, gdyz inaczej nadzienie jest jeszcze plynne.Przepis z: "Wohnen & Garten" nr 1/2014sobota, 09 maja 2015, karto_flanapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Komentarze