ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa crostata

Czekoladowa crostata

nazwa

Wykonanie

« Salatka coleslaw z suszona ...
Sernik z kakao »
Wloska wersja francuskiej tarty :)
Na forme o srednicy 28 cm:
ciasto:
300 g maki
65 g cukru
1 lyzka cukru waniliowego
szczypta soli
1 jajko
1 zoltko
125 g masla
nadzienie:
300 g czekolady deserowej
400 g smietany kremowej
50 g cukru
1 lyzka cukru waniliowego
50 g masla
2 cl likieru pomaranczowego
1 jajko
1 bialko
Wymieszac make z cukrem, cukrem waniliowym i sola. Dodac jajako, zoltko i maslo posiekane na kawalki. Zagniesc ciasto, uformowac kule , zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 1 godzine. Nastepnie podzielic na 2 czesci- pierwsza to ok 2/3 ciasta a druga 1/3 ciasta. 2/3 ciasta rozwalkowac na szerokosc ok. 2-3 cm wiecej niz srednica foremki, przelozyc do natluszczonej i wysypanej maka foremki formujac wysoki brzeg. Czekolade polamac na kawalki, wlozyc wraz ze smietana do garnka i rozpuscic, wymieszac. Zdjac z palnika, dodac cukier, cukier waniliowy, maslo i likier. Wymieszac i nieco wystudzic. Nastepnie dodac jajko i bialko. Wymieszac, przelac na spod z ciasta. Z pozostalego ciasta uformowac waleczki. Crostate wstawic do nagrzanego piekarnia w temperaturze 160°C. Podpiec ok. 20 minut, nastepnie poukladac z waleczkow z ciasta kartke na wierzchu ciasta. Piec jeszcze 20-25 minut. Ciasto podawac dobrze wystudzone, gdyz inaczej nadzienie jest jeszcze plynne.
Przepis z: "Wohnen & Garten" nr 1/2014
sobota, 09 maja 2015, karto_flana
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/05/Czekoladowa-crostata.html