ßßß Cookit - przepis na Nugatowe semi-freddo z Toblerone

Nugatowe semi-freddo z Toblerone

nazwa

Wykonanie

Z powodu ciągłego "kręcenia" lodów domowych w mojej zamrażarce leżakuje masa niewykorzystanych białek. Nugat jest jednym ze sposobów na ich wykorzystanie. Niestety sam czysty nugat jest dla mnie zbyt słodki by jeść go jako deser, dlatego postanowiłam go dalej wykorzystać i padło na semi-freddo. Do ich przygotowania wykorzystałam też Toblerone, znaną czekoladę z miodem i kruchym nugatem. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! :)
Składniki:
4 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
200 g kremowego nugatu*
1 laska wanilii
50 g + 2 łyżki cukru
1/8 łyżeczki soli
500 ml śmietany 30%
5 "trójkącików" czekolady Toblerone "Crunchy Salted Almond"
* nugat jest w Polsce ciężko dostępny. Ten potrzebny do tego przepisu przygotowałam sama. Jeśli będzie w domu robić go sami, pamiętajcie, że nie może być on ani za kruchy, ani za twardy, inaczej nasze lody nie będą miały odpowiedniej konsystencji.
Przygotowanie:
Czekoladę posiekać na drobne kawałki nożem i odstawić na bok.
Żółtka ubić na gładką masę mikserem. Dosypać 50 g cukru i dalej ubijać aż masa stanie się biała. Dodać nasionka z jednej wanilii oraz nugat i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodać do niej masę z żółtkami i wymieszać szpatułką.
Białka ubić z solą na pianę. Dodać 2 łyżki cukru i zmiksować. Powstałą masę dodać do śmietany i żółtek i dokładnie połączyć. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Całość przelać do metalowej keksówki, przykryć szczelnie folią i wstawić do zamrażalnika.
Lody z tego przepisu są przepyszne. Słodkie, z chrupiącą czekoladą i intensywnie nugatowe. Jedne z najlepszych lodów jakie jadłam, naprawdę! Dodatkowo porcja jest spora, a do ich zrobienia nie wymagana jest maszynka do lodów. Z pewnością będę je jeszcze robić wielokrotnie. :)
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_73_nugatowe-semi-freddo-z-toblerone.html